ZLOSTAVLJANJA U IRAKU: NOVE OPTUŽBE PROTIV PRIPADNICE AMERIČKE VOJSKE

Vojnikinja Lynndie England, jedna od sedam američkih vojnika optuženih za zlostavljanje iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib, odgovarat će za još pet optužaba za nedolično ponašanje.

"Protiv Lynndie England u četvrtak navečer podignuto je pet novih optužaba", izvijestio je službeni predstavnik Fort Bragga (Sjeverna Karolina, jugoistok SAD-a), zapovjednik Richard Patterson.

Ipak, "te optužbe nisu povezane s iračkim zatvorenicima ni s iračkim građanima", dodao je.

Patterson nije naveo pojedinosti o novim optužbama, ali je kazao da se temelje na kršenju vojnih propisa prema kojima vojnici u službi u Iraku ne smiju imati ili izrađivati "materijal" pornografskog sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lynndie England prvotno se trebala pojaviti na sudu 22. lipnja, ali je rasprava odgođena iz nepoznatih razloga.

U optužnici od 7. svibnja vojnikinju se tereti po četiri točke: udruživanje s drugim osobama radi zlostavljanja iračkih zatočenika, višekratni napadi na iračke zatočenike, postupci koji narušavaju red i stegu i ruše ugled vojske te nedolično ponašanje.

Skandal zbog mučenja iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu izbio je koncem travnja kada su objavljenje fotografije, među kojima i ona na kojoj Lynndie drži na uzici golog iračkog zatvorenika.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara