Zna li Jadranka Kosor gdje je osnovan HDZ?

Zna li Jadranka Kosor gdje je osnovan HDZ?

Foto: Mate Piškor / Cropix

DA NA KVIZU odgovara na milijunsko pitanje "Gdje je točno osnovan HDZ?", predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor vjerojatno bi ostala bez lipe.

Kosorica je na jučerašnjoj izvanrednoj presici poručila da je HDZ spreman krenuti od nule, iz baraka na Jarunu. Premijerka je u to vrijeme radila na Radio Zagrebu i nije imala nikakvog doticaja sa strankom, pa možda i ne zna da je HDZ u lipnju 1989. polulegalno osnovan ne u baraci, nego u restoranu NK Jarun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo su Tuđmanu skloni osnivači stranke pobjegli od policije i frakcije Marka Veselice, koji je HDZ želio utemeljiti u hotelu Panorama, nedaleko od zagrebačkog Doma sportova.

Važna HDZ-ova baraka, odnosno tadašnji ured za poslove stranke, nalazila se u Savskoj 16, pokraj Tehničkog muzeja i na mjestu gdje je nedavno otvoren legendarni klub "Krivi put".

HDZ-ovci, istina, jarunsku roštiljarnicu također nazivaju "barakom", iako to faktografski ipak nije točno. Kosorica, očito, nije najpogodnija osoba za pričanje priče o povijesti HDZ-a, iako joj Franjo Tuđman mjesecima ne silazi s usana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara