znanstveni skup "700 godina Janjeva" od 3. do 4. prosinca

"700 godina Janjeva" naziv je dvodnevnoga simpozija koji će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora od 3. do 4. prosinca održati u zagrebačkoj "Preporodnoj dvorani" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kako je predviđeno programom, sudionike znanstvenog skupa pozdravit će predsjednik HAZU-a i predsjednik Hrvatskog sabora. Na skupu će govoriti poznati hrvatski povjesničari, jezikoslovci, etnolozi i svećenici, uz ine Juraj Kolarić, Wolfang Steininger, Ivica Prlender, Stjepan Ćosić, Ive Mažuran, Mijo Lončarić, Josip Forjan, Nikola Glasnović i Petar Palić.

Janjevo je stara dubrovačka kolonija u srcu Kosova koja se prvi put posredno spominje 1303. u pismu pape Benedikta XI. barskome biskupu Marinu u kojem ga ovlašćuje da postavi župnike u Janjevu. Početkom Domovinskoga rata počinje najveći egzodus Janjevaca u povijesti, koji je vrhunac dosegnuo ratom na Kosovu 1999.

S oko 4000 stanovnika 1991., Janjevo je danas palo na njih tristotinjak.

U sklopu skupa bit će predstavljena likovna mapa Miroslava Šuteja "Janjevo - sedam stoljeća" i nastupit će mješoviti pjevački zbor "Janjevo".(Hina) mc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara