ZNANSTVENI SKUP O PREUSTROJU UPRAVE MOSTARA

Sudionici znanstvenog skupa o lokalnoj samoupravi u BiH pozvali su u Mostaru na uspostavu jedne jedinice lokalne samouprave u Mostaru umjesto sadašnjih šest, utvrđenih Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Šesterostruka ili dvostruka podjela Mostara smanjuje uspješnost donošenja političkih odluka", rekao je direktor Gradske uprave Heidelberga Ludwig Fischer u jeku snažnih rasprava hrvatskih i bošnjačkih dužnosnika o preustroju Mostara.

Znanstveni skup održava se na temu "Lokalna samouprava u BiH u svjetlu Europske povelje o lokalnoj samoupravi s posebnim osvrtom na Mostar i Sarajevo".

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nedavno je uspostavio Povjerenstvo za izradu statuta Mostara te postavio temeljne smjernice po kojima budući ustroj Mostara treba biti s jednom skupštinom, proračunom i gradskom jedinicom lokalne samouprave čemu se protive bošnjački dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnik Heidelberga Fischer rekao je kako glavni problem toga grada predstavljaju neriješeni odnosi između Gradske uprave Mostara i šest mostarskih općina.

Profesor Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Božo Žepić pozvao je na korjenite promjene Daytonskog mirovnog sporazuma čime bi se, tvrdi Žepić, otvorio prostor za preustroj Mostara.

Član Povjerenstva za izradu Statuta Mostara Josip Merdžo koji je i predsjednik Županijskog odbora Hercegovačko-neretvanskog HDZ-a izrazio je zadovoljstvom znanstvenim skupom.

"Mislim da je većina izlagatelja na vrlo jasnom tragu da Mostar treba biti jedna jedinica lokalne samouprave", istakao je Merdžo. On je dodao kako na to upućuju i smjernice koje je ponudila međunarodna zajednica u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara