ZNANSTVENI SKUP POSVEĆEN SJEĆANJU NA VUKOVAR

U povodu 12. obljetnice okupacije Vukovara i u znak sjećanja na žrtve srpske agresije, danas je u Hrvatskom institutu za povijest započeo 6. međunarodni znanstveni skup "Hrvatsko dragovoljstvo u međunarodnom kontekstu".

Skup, koji je organizirao Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", okupio je znanstvenike, sveučilišne profesore, vojne stručnjake kao i svjedoke vukovarskih događanja od prije dvanaest godina.

Vukovar svojom simbolikom i Domovinski rat kao ishod moderne hrvatske države zaslužuju da ostanu trajno zapisani i analizirani u okviru znanstvenih rasprava, naglasio je ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Vlado Šakić.

Ističući da je razmatranje aspekta dragovoljstva iznimno osjetljiva tema, predsjednik organizacijskog odbora Josip Jurčević ustvrdio je kako je ono u većini povijesnih iskustava negativno konotirano. No u hrvatskom slučaju, kako je naglasio, ono je bilo pozitivno konotirano.

Tijekom prvog dijela bilo je riječi o dragovoljačkom iskustvu, njegovu povijesnom kontekstu, hrvatskim dragovljcima u španjolskom građanskom ratu, kao i albanskom dragovoljstvu u međunarodnom kontekstu.

Poslijepodnevni dio nastavlja se raspravama o socijalno-identitetskim obilježjima hrvatskog dragovoljstva, psihologijskim aspektima i drugim temama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara