Znanstvenici: Djeca plaćaju veliku cijenu pobjede nad rakom

VEĆINA američke djece oboljele od raka preživljava, no kasnije zbog toga plaća veliku cijenu, koja se manifestira kroz ponovne pojave raka, srčane bolesti ili teškoće pri učenju, objavili su američki znanstvenici.

Liječnici, roditelji i preživjeli bolesnici moraju znati što ih sve čeka u životu, kažu stručnjaci s Medicinskog instituta u Washingtonu.

"Uspjeh u liječenju može zasjeniti spoznaja da sve ima svoju cijenu, koja može postati vidljivom godinama nakon dovršetka terapije", stoji u njihovu izvješću.

Oko dvije trećine preživjele djece suočava se kasnije s barem jednim negativnim učinkom terapije, a četvrtina s učinkom koji može biti smrtonosan ili opasan po život.

Medicinski institut, koji djeluje u sklopu Nacionalne akademije znanosti, institucija je koja savjetuje federalnu vladu o medicinskim i zdravstvenim pitanjima.

Kasnija oboljenja ovise o tipu raka kojega su pacijenti preživjeli kao djeca i o vrsti terapije. Tako se primjerice preživjeli od leukemije suočavaju s nesposobnošću učenja, srčanim poremećajima, hepatitisom C zbog transfuzije krvi, pretilošću i osteoporozom. Osobe koje su preživjele rak mozga moraju se kontrolirati zbog neuroloških defekata, gubitka kose, oštećenja bubrega i neplodnosti.

Od 1997. godine, u Sjedinjenim Državama rak je preživjelo 270.000 djece različite dobi. To znači da je kasnije, od kroničnih bolesti, oboljela jedna od 640 odraslih osoba između 20 i 39 godina.

Tzv. pedijatrijski karcinomi bili su nekada smrtonosni, no poboljšana terapija dovela je do stope preživljenja od 78 posto. Procjenjuje se da je 2000. godine rak dijagnosticiran kod 12.400 djece i adolescenata do 20 godina, a iste ih je godine umrlo 2.300.

Pa ipak, i najnapredniji lijekovi mogu biti štetni, jer dok napadaju stanice raka, oštećuju i zdravo tkivo, što može rezultirati dugoročnim negativnim posljedicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara