ZNANSTVENICI: MJEHURI METANA S MORSKOG DNA MOGU POTOPITI BROD

Mjehurići metana s morskoga dna mogli bi, teoretski, potapati brodove i objasniti neke tajanstvene nestanke brodova u morskim dubinama, objavili su australski znanstvenici.

Veliki mjehuri mogu izroniti iz naslaga krutog metana na morskom dnu. Metan pronađen u močvarama i rudnicima postaje krut pod snažnim pritiskom biljaka s morskog dna.

Dijelovi taloga metana nalik ledu mogu se odlomiti i postati plinoviti, a dok se uzdižu, na površini vode stvaraju mjehuriće.

David May i Joseph Monaghan sa Sveučilišta Monash u Australiji demonstrirali su način na koji mjehuri, nastali iz jednog takvog taloga, mogu progutati brod.

"Sonarna istraživanja oceanske flore u Sjevernom moru između Velike Britanije i kontinentalne Europe otkrila su velike količine metan-hidrata i brojna mjesta erupcije", stoji u njihovu izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu "American Journal of Physics".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavno istraživanje otkrilo je potopljeni brod u samom središtu jednoga takvog eruptivnog mjesta poznatog kao Vještičja rupa", dodaje se u izvješću.

Dosad još nitko nije vidio takvu erupciju pa se ne može ni procijeniti koje su veličine mjehuri metana.

May i Monaghan izradili su model jednog velikog mjehura ispod broda. Ogradili su vodu vertikalnim staklenim stijenkama, pustili mjehur s dna vode i video-kamerom snimili što se događa dok mjehur putuje prema površini.

"Hoće li brod potonuti ovisi o njegovu položaju u odnosu na mjehur. Ako je dovoljno udaljen, onda je siguran", pojašnjavaju australski znanstvenici i dodaju da je brod siguran čak i kad se nalazi točno iznad mjehura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara