Znanstvenici oživjeli mikrobe koji su bili smrznuti 2800 godina

U LEDU koji već više od 2800 godina pokriva slano antarktičko jezero znanstvenici su pronašli smrznute bakterije i alge koje su se nakon otapanja vratile u život.

Taj bi nalaz mogao pomoći u potrazi za životom na Marsu za koji se pretpostavlja da sadrži smrznuta jezera pod površinom.

´Kada smo bakterije i alge izvadili i ugrijali, one su oživjele´, izjavio je Peter Doran sa sveučilišta Illinois u Chicagu. Po njegovim riječima, ti su mikrobi stariji od 2800 godina, no u dubljim slojevima ledenoga pokrova i u slanoj ledenoj vodi ispod njega, možda ima i starijih. Uzorak tog dubljeg leda i same vode bit će oprezno uzet u kasnijoj fazi istraživanja tehnikom koja će se možda jednoga dana primijeniti i na Marsu.

Doran i njegovi kolege do sadašnjih su rezultata došli šaljući radarske signale u ledeni pokrov nad jezerom i bili su nemalo iznenađeni kada su otkrili da se dvadesetak metara u dubinu nalazi bazen tekuće vode koji je sedam puta slaniji od mora.

To je navelo istraživače na povratak na isto mjesto s opremom za bušenje. Izbušili su rupu do visine od približno metar iznad vodenoga sloja te uzeli uzorke tamošnjih algi i bakterija.

Doran je istaknuo da se s bušenjem stalo na 13-14 metara kako bi se očuvao ledeni pokrov nad drevnim jezerom.

´Još nismo probili ledeni okov jer ne želimo uznemiriti tamošnji ambijent dok za to ne budemo potpuno opremljeni´, kaže Doran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ideja je zapravo da se istraživačka ekipa vrati na isto mjesto 2004. opremljena instrumentima koji će biti potpuno sterilni. Tada će njima izbušiti do kraja rupu u ledu i uzeti uzorke slane vode iz jezera na analizu kako bi se vidjelo sadrži li neki oblik života. Ti bi uzorci, kako se očekuje, morali biti stariji od onih uzetih iz leda.

´Jezero Vida možda je zemaljski oblik zaliha vode za koje se smatra da postoje na Marsu´, izjavio je Doran.

´Tijekom ljetnih mjeseci dobijete jezero na jezeru... metar vode položen na 19 metara leda. Ona se smrzava tijekom zime i tako naslage rastu iz godine u godinu´, opisuje američki stručnjak.

Sol se izdvaja u procesu pretvaranja vode u led, a nakon više tisuća godina ona se koncentrira u vodi i sve težim čini proces smrzavanja. Procjena je stručnjaka da voda ispod leda ima točku smrzavanja na minus 10 stupnjeva celzija.

´Ako pronađemo život u vodi, to će biti život u jednom od najnemilosrdnijih okoliša na Zemlji´, napominje Doran dodajući da voda pod ledom nije izložena sunčevoj svjetlosti, a ima vrlo nisku temperaturu i visoku razinu soli.

Da bi život u takvim uvjetima opstao, mora dobivati energiju iz kemikalija u vodi, a ne izravno ili neizravno od Sunca kako je to slučaj s većinom živih organizama.

´Vidim jezero Vida kao primjer mogućeg posljednjeg životnog plesa na Marsu, vjerojatno također u nekom jezeru okovanom ledom´, rekao je Doran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara