Znanstvenici preporučuju da se mala djeca čuvaju od mobitela

Znanstvenici preporučuju da se mala djeca čuvaju od mobitela
NOVA studija britanskih znanstvenika preporučuje roditeljima da mobilne telefone drže izvan dohvata djece u dobi od osam godina ili mlađe, prenose u srijedu mediji.

"Mislim da ne možemo mirne duše tvrditi da su mobilni telefoni sigurni", rekao je sir William Stewart, predsjednik britanske Nacionalne uprave za radiološku zaštitu (National Radiological Protection Board), piše Newsday.com.

Upozorivši kako nema "čvrstih dokaza o štetnom djelovanju (mobitela) na javno zdravlje", kazao je da bi dugotrajno izlaganje (kroz nekoliko desetljeća) dječjeg mozga koji se razvija radiovalovima moglo biti opasno za mlade ljudi i donijeti zdravstvene tegobe, među njima i tumore na mozgu.

No Dr. Philip Stieg, predsjednik neurokirurgije u newyorškom medicinskom centru Weill Cornell kazao je da nekih šest istraživanja "ne pokazuje veze s tumorom na mozgu u odraslih" osoba. Za djecu možemo samo reći "da ne znamo. Potrebno je istraživanje", rekao je.

Dužnosnici Američke uprave za hranu i lijekove kažu da mobilni telefoni ne emitiraju ionizirajuće zračenje tipa koji oštećuje DNK i koji može potaknuti razvoj stanica raka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da se u SAD-u koristi 170 milijuna mobilnih telefona, a milijuni korisnika su djeca.

Mobiteli se koriste radijskim frekvencijama, oblikom energije elektromagnetskog spektra između FM radiovalova i valova mikrovalnih pećnica, radara i satelitskih stanica.

Izlaganje radijskim frekvencijama ovisi o mnogim čimbenicima, među kojima su udaljenost aparata od mozga kao i trajanje te frekvencija mobitela koji se koriste.

Liječnici preporučuju korisnicima da smanje rizik pri korištenju mobitela, da se koriste slušalicama ili drugim dodacima kako bi se udaljili od antene. Britanska studija poziva na izradu novih istraživanja.

Jedna je britanska tvrtka odmah reagirala na objavu izvješća Nacionalne uprave i obustavila novu liniju mobilnih aparata dizajniranih posebno za prvašiće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara