Znanstvenici rješili tajnu pijeska u francuskim Alpama

NASA-ini znanstvenici dokazali su, koristeći se kompjutorskim modelom atmosfere, da je prije 20 godina pijesak iz kineske pustinje TaklaMakan u dva tjedna proputovao 20.000 kilometara i sletio u francuske Alpe.

Čestice kineskog pijeska ranije su pronađene u Sjevernoj Americi i Grenlandu, no takav slučaj nije zabilježen u Europi, objavio je časopis "Geophysical Research".

Kompjutorskim modelom, koji je oponašao vremenske prilike u to vrijeme, dokazano je da je pijesak putovao od 25. veljače do 7.ožujka 1990. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Čestice pijeska prošle su u dva tjedna dalek put, od Kine, preko Sjevernog Pacifika, Južne Amerike i Sjevernog Atlantika", rekao je Paul Ginoux sa Sveučilišta Maryland.

Pijesak koji je prekrio snježni pokrov francuskih Alpa i pirinejskih planina otkriven je 1994. godine.

Znanstvenici su prikupili meteorološke podatke, poput brzine i smjera vjetra, tlaka zraka i temperature, te ih ubacili u kompjutor. On je potom rekonstruirao kretanje atmosfere i pijeska od Kine do Europe.

Nekoliko modela, koji su oponašali kretanje pijeska u atmosferi, otkrili su sve faze putovanja, od trenutka kada se uzdigao u nebo nad Kinom do trenutka pada na područje Alpa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara