ZNANSTVENICI: VJEŽBOM PROTIV BOLOVA U VRATU

Žene koje razgibavaju vratne mišiće dva puta na tjedan mogu smanjiti kronične bolove u vratu, kažu finski znanstvenici. L

Vježbe uključuju podizanje glave dok leže na leđima ili trbuhu, jačanje vratnih mišića uz pomoć elastične trake te vježbe za ramena, gornji dio tijela i ruke pomoću malih utega, stoji u izvješću liječnika iz grada Jyvaskyla u Finskoj.

Studijom je obuhvaćeno 180 službenica od 25 do 53 godine koje su povremeno ili trajno trpjele bolove u vratu više od šest mjeseci. Neke su vježbale, a druge nisu, no objema grupama savjetovano je da kod kuće vježbaju aerobik i vježbe rastezanja.

"Naša studija pokazuje da su ispitanice tijekom jednogodišnjeg programa znatno smanjile bol u vratu i nepokretnost u odnosu na skupinu koja nije vježbala", zaključili su znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vratna funkcija, uključujući stabilnost i pokretljivost vrata znatno su poboljšane u usporedbi s kontrolnom skupinom", navodi se dalje u izvješću.

"Važno praktično otkriće je i to da se dugotrajne koristi mogu postići vježbanjem dva puta na tjedan", kažu autori. "Aerobik i istezanje puno su manje učinkoviti od kontroliranih vježbi jačanja vratnih mišića".

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American Medical Association, istraživači navode da se zaposlene žene u Finskoj liječnicima najviše tuže baš na bolove u vratu.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara