Znanstvenik proizveo zvuk koji je pratio veliki prasak

VELIKI prasak zapravo je više zvučao kao mukli šum, objavljeno je na temelju analize zračenja koje je proizveo Big Bang.

Fizičar John Cramer s washingtonskoga sveučilišta u Seattleu napravio je audio zapise velikoga praska koji se mogu reproducirati na osobnom računalu. "Taj je zvuk više nalik preletu velikoga mlažnjaka usred noći trideset metara iznad kuće", tvrdi znanstvenik.

Golemi zvučni valovi širili su se užarenom materijom koja je ispunjala svemir neposredno nakon velikoga praska. Ti su valovi stiskali i širili materiju: komprimirana su se područja zagrijavala, a razrijeđena hladila.

Iako se svemir stalno širi i stišće, zvučni su valovi ostavili traga u pozadinskom mikrovalnom zračenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na ponovno kreiranje zvuka koji se posljednji put čuo prije 13,7 milijarda godina Cramera je nagovorio 11-godišnji dječak koji je pisao školsku zadaću o velikome prasku i zanimalo ga je o kakvu je zvuku riječ.

Da bi proizveo taj zvuk, Cramer je uzeo podatke jednoga NASA-ina ispitivanja. To ispitivanje, pokrenuto 2001., mjeri sitne temperaturne razlike različitih dijelova neba.

Iz tih varijacija izračunao je frekvencije zvučnih valova što su se širili svemirom prvih 760 tisuća godina, kad se prostirao na samo 18 milijuna svjetlosnih godina.

U to je vrijeme frekvencija zvučnih valova bila preniska za čujnost pa je Cramer morao frekvencije pojačati 100.000 milijarda milijarda puta.

Glasnoća i ton tih zvučnih valova održavaju ono što se zbivalo u ranim danima svemira. Na snimci od sto sekundi frekvencije padaju jer se zvučni valovi rastežu kako se svemir širi. "Postupno sve više sliči basu", kaže Cramer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara