Znatno povećan broj razbojstava u Zagrebu

U ZAGREBU je znatno povećan broj razbojstava, a na meti pljačkaša sve su češće razne novčarske tvrtke, poput pošta, mjenjačnica i sportskih kladionica koje nemaju gotovo nikakvu zaštitu, upozorava policija.

U prvih tjedan dana veljače u Zagrebu se svakodnevno dogodilo najmanje četiri do pet razbojstava, što je porast od oko 50 posto u odnosu na prošlu godinu, izvijestio je danas načelnik Odjela općeg kriminaliteta zagrebačke policije Željko Prša.

Osim pošta i sportskih kladionica iz kojih kriminalci u pravilu odnose značajniji plijen, najčešća meta pljačkaša manji su dućani i kiosci. Posebno su ugroženi oni smješteni u manjim i noću neosvijetljenim ulicama, a razbojnike privlači i činjenica da u takvim prodavaonicama najčešće rade jedna ili dvije uglavnom mlađe djelatnice, tvrdi policija.

Česti ´upadi´ bilježe se i na benzinskim postajama, iako je ugradnjom video nadzora na pojedine benzinske postaje znatno smanjen broj razbojstva, ali i krađa benzina, ustvrdio je Prša.

Značajan broj razbojstava događa se i na javnim mjestima, odnosno na ulicama i u parkovima. U takvim situacijama policija građanima savjetuje da razbojnicima ne pružaju otpor, ali i da u večernjim satima izbjegavaju zabačena i mračna mjesta, kao i da ne nose veće količine novca i vrednije predmete.

Policija napominje da je gotovo dvije trećine svih pljačkaša od ranije poznato policiji zbog istih ili sličnih kaznenih djela, odnosno da se ´starom poslu´ vračaju čak i nakon izlaska iz zatvora.

Prša je ponovio da će policija tražiti da se sve tvrtke i ustanove koje posluju s većim količinama novca zakonom obvežu na ugradnju sigurnosnih sustava, kao što su alarmni uređaji, neprobojna zaštitna stakla i video nadzor.

Inicijativu za izmjenu zakona ili donošenje posebnog koji bi obvezao novčarske ustanove na fizičku i tehničku zaštitu MUP je najavilo nakon ubojstva djelatnice mjenjačnice u međimurskom mjestu Prelogu u siječnju ove godine.

Po podacima MUP-a, broj razbojstava u cijeloj Hrvatskoj lani se povećao u odnosu pretprošlu godinu, pa su tako naoružani razbojnici 2002. opljačkali 26 banaka, 45 pošta, 38 mjenjačnica i 59 benzinskih postaja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara