Zoran Živković izabran za novog premijera Vlade Srbije

SKUPŠTINA Srbije izabrala je u utorak, nakon prošlotjednog atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, potpredsjednika Demokratske stranke Zorana Živkovića za novog premijera Srbije, a za novog potpredsjednika Vlade izabran je Čedomir Jovanović, dosadašnji šef zastupničkog kluba vladajuće koalicije DOS.

Novi premijer Zoran Živković (42), rođen u Nišu, dugogodišnji je zamjenik predsjednika Demokratske stranke Zorana Đinđića. Od 1993. do 1997. bio je zastupnik u Skupštini Srbije da bi nakon pobjede oporbe na lokalnim izborima 1996., nakon što je Slobodan Milošević priznao rezultate izbora, postao vrlo uspješni gradonačelnik Niša.

Nakon pada Miloševića, Živković je bio savezni ministar unutrašnjih poslova, te zastupnik u Vijeću građana Savezne skupštine, a za njegova ministarska mandata SRJ je primljena u članstvo Interpola.

Živković je i član Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Čedomir Jovanović (32), rođen u Beogradu, inače dramaturg, jedan je od organizatora i vođa studentskog prosvjeda tijekom 1996-97., za priznanje pobjede oporbe na lokalnim izborima. Studentski politički klub, kojeg je osnovao početkom 1998., ušao je u Demokratsku stranku u kojoj je Jovanović postao član rukovodstva, a nakon prevrata 6. listopada 2000., postao je jedan od potpredsjednika te stranke.

Zbog svog oporbenog djelovanja za Miloševićeva režima bio je osuđivan, jednom čak i zatvorskom kaznom. Od smjene Miloševićeva režima bio je zastupnik u republičkom parlamentu i šef zastupničkog kluba vladajuće koalicije DOS.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara