ZPH: Pojačano šikaniranje povratnika

Osječkobaranjska podružnica Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) smatra kako je nakon raspuštanja Hrvatskog sabora pojačano šikaniranje prognanika i izbjeglica jer je, kako tvrde, ubrzano donošenje presuda kojima se prognanici osuđuju na plaćanje najma za uporabu kuća i stanova u progonstvu, a ima i presuda o deložacijama.

Govoreći na večerašnjoj sjednici Upravnog odbora županijske podružnice, predsjednik ZPH Josip Kompanović kazao je kako mu se sve češće javljaju prognanici protiv kojih su donesene nove presude za plaćanje najma te da ima i presuda o deložacijama prognanika koji se još služe tuđom imovinom, a da obnova njihovih domova još nije ni počela.

Iako je Hrvatski sabor pozvao sva tijela vlasti da poštuju vjerodostojno tumačenje čl. 14. Zakona o statusu prognanika i izbjeglica, kojim su te osobe oslobođene plaćanja najma za korištenje kuća i stanova u tijeku progonstva, takve presude se i dalje donose, rekao je Kompanović i dodao da "postupanje nekolicine sudaca na osječkom Općinskom sudu prelazi sve granice".

Podsjetio je kako je Vlada prije nekoliko mjeseci obvezala Državno odvjetništvo da u tim slučajevima zaključi nagodbe sa strankama u sporu, ali da je na osječkom području "jedna nagodba zaključena, a druga pokušana".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanović je izrazio bojazan da "neće svatko otrpjeti pljenidbu imovine" i da bi nastavak ovrha nad prognanicima mogao "završiti tragedijom". Stoga je predložio da se ministricu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević-Marinović pismom upozori na ta zbivanja.

Predsjednik županijske Zajednice povratnika Tomo Povreslo predložio je da se prognanici pozovu da spriječe pokušaje pljenidbe imovine ili deložacije prognanika i izbjeglica.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara