Zračna luka Pula predstavila Master plan do 2039. godine: Mogli bi dosegnuti 1,5 milijuna putnika

Zračna luka Pula predstavila Master plan do 2039. godine: Mogli bi dosegnuti 1,5 milijuna putnika

Foto: Zračna luka Pula

"IAKO samo 5,8 posto stranih turista u Hrvatsku dođe zrakom, Istarska regija ima vrlo dobar receptivni turistički potencijal, što se može projicirati na budućnost, budući da je ta regija prepoznata kao popularna međunarodna turistička destinacija“, rečeno je danas je na konferenciji za medije u Puli, prilikom predstavljanja Master plana Zračne luke Pula za razdoblje 2014.-2039. Master plan je u sklopu projekta "Studija razvoja Zračne luke Pula d.o.o. za razdoblje 2014.-2039." izradila Zajednica ponuditelja IGH iz Zagreba i Airport Consulting Vienna iz Beča.

Johann Frank iz Airport Consulting Vienna rekao je kako, pod uvjetom da Zračna luka Pula provede izuzetno dobre marketinške aktivnosti, može proširiti svoje područje utjecaja kako bi opsluživala dolazne turiste sve do grada Opatije, čime bi se pozicionirala kao zračna luka šire istarske regije.

Zračna luka Pula ne može sama financirati ulaganja

Rečeno je i kako Zračna luka Pula ne može sama financirati ukupna ulaganja. Stoga se u Master planu preporučuje suradnja s državom i institucijama za EU fondove. Od predviđenih 1,590 milijuna kuna potrebnih financijskih sredstava, preporučuje se da se 40% odnosi na kapital i/ili bespovratna sredstva, a 60% na bankovne zajmove. Cilj je da svi bankovni zajmovi budu otplaćeni do 2040. godine.

U Master planu su utvrđena tri ključna tržišna segmenta za mjere strateškog upravljanja: dolazni međunarodni redoviti i čarter letovi, putnici iz sustava kružnih putovanja i letova te porast prometa niskotarifnih zračnih prijevoznika. Predviđanja su da će se glavnina putovanja odnositi na dolazak stranih turista u Istri u sezoni. Planirani ukupni broj putnika na kraju analiziranog razdoblja (2040. godine) iznosi oko 1,5 milijuna putnika, navode iz zračne luke Pula.

Projekt izrade Master plana Zračne luke Pula je ukupne vrijednosti 4.989.092,00 kuna, od čega 3.443.640,70 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet 2007.-2013. Izradom Master plana razvoja Zračne luke, vrijednosti 1.098.000,00 kuna, dobivene su smjernice za daljnji razvoj infrastrukture i cjelokupnog poslovanja, s definiranim ciljevima i strategijom razvoja kao osnovom opstanka na tržištu zračnog prometa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara