Žrtve strujnog kolapsa u SAD i Kanadi vratile se na posao

STANOVNICI sjeveroistoka Amerike i Kanade, koji su prošloga tjedna 29 sati bili bez struje, u ponedjeljak su se vratili na posao i dalje se pitajući o uzroku najvećeg raspada elektroenergetske mreže u povijesti.

U New Yorku su u ponedjeljak kompozicije metroa, u kojima su u četvrtak u 16 sati bili zarobljeni deseci tisuća putnika, bile prepune a i ulice su oživjele.

U Detroitu su tri velika proizvođača automobila pozvali putem lokalnih radio postaja svoje djelatnike da se vrate na pasao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kanadskoj pokrajini Ontario situacija se vraćala u normalu, posebice u Torontu, financijskoj prijestolnici zemlje gdje se podzemnom željeznicom svakog dana vozi milijun putnika. Ali promet je bio nešto slabijeg intenziteta nego obično jer su brojni uredi, posebice državni, ostali zatvoreni zbog štednje energije.

Premijer Ernie Eves je u govoru na televiziji pozvao sve i posebice industrijalce da "rade s 50 posto svoje prosječene energetske potrošnje" tijekom ovog tjedna.

Stanovništvo i vlasti i dalje si postavljaju pitanja o tom kvaru koji je ostavio u mraku 50 milijuna ljudi u osam američkih država i Kanadi.

Istraga se posebno koncentrira na prekid linija opskrbe u državi Ohio, čija nefunkcioniranje je moglo dovesti do lančane reakcije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara