Zubni tehničari traže da HZZO plati njihove stvarne troškove

UOČI donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti Udruga zubnih tehničara zatražila je danas od Vlade i Hrvatskog sabora rješavanje njihovih višegodišnjih problema u poslovanju i financiranju.

Zubni tehničari traže da im se omogući razvoj poduzetništva unutar struke budući da su u procesu privatizacije primarne zdravstvene zaštite postali slobodni poduzetnici, kao i da ugovore o obavljanju djelatnosti sklapaju izravno s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj danas radi oko 1.200 zubnih tehničara koji su na slobodnom tržištu, ali zbog prirode svojega posla ovise o stomatolozima. Cijene zubotehničkih usluga i proizvoda propisuje HZZO s kojim nisu u ugovornom odnosu, već svoj rad naplaćuju preko stomatologa, i to nakon više mjeseci kašnjenja.

Članica Predsjedništva Udruge zubnih tehničara Vesna Krizmanić ističe da HZZO već pet godina ne priznaje realne troškove poslovanja zubotehničkih laboratorija unatoč povećanju cijena potrošnih materijala za 30 posto. Osim toga, mjesečna zakupnina za radne prostore porasla je za 100 posto, pa sada iznosi 1.350 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stomatolozi su za rad na protetici plaćeni unaprijed mjesečnim glavarinama, a zubni tehničar za naplatu 507 kuna za izradu zubne proteze čeka nekoliko mjeseci, tako da su mnogi kolege pred bankrotom", kaže Krizmanić.

Zubnim tehničarima bi se novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti trebalo omogućiti da u laboratorijima zaposle neograničen broj radnika, čime bi se potaknuo razvoj poduzetništva u toj struci, kao i mogućnost zaštite putem osnivanja strukovne komore, smatra predsjednik Udruge Berislav Banić.

"Zubni tehničari moraju stalno ulagati u novu tehnologiju i materijale, a otvaranje laboratorija s nužnim prostornim i tehnološkim minimumom stoji između 800.000 i milijun kuna, istaknuo je tajnik Udruge Darko Lauš.

Razvoj poduzetništva u toj struci omogućio bi i lakše zapošljavanje 400 nezaposlenih zubnih tehničara koji su na burzi rada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara