Župan Brodarac za 6. veljače najavio potpisivanje ugovora o prodaji Željezare

SISAČKO-MOSLAVAČKI župan Đuro Brodarac danas je na sjednici županijskog Gospodarskosocijalnog vijeća u Sisku izjavio da bi ´ugovor o prodaji Željezare Sisak ruskom Mečelju, odnosno tvrtki Conares trading iz Švicarske kao njihovu zastupniku, trebao biti potpisan u četvrtak, 6. veljače, u Sisku´.

´Conares trading´, u ime ´Mečelja´, zadržat će svih 1700 radnika Željezare, preuzet će ugovore o radu svih radnika, odmah će povećati temeljni kapital Željezare za 8 milijuna dolara i daje jamstva da će ulagati u modernizaciju postrojenja, u rekonstrukciju čeličane i obnovu valjaonica, što će osigurati zaposlenost proizvodnih kapaciteta, opstanak tvornice i egzistenciju 1700 radnika´, rekao je Brodarac. ´Ruski partneri kupuju Željezaru u cjelini´, iznio je Brodarac najavivši da će ´´Mečelj´ proizvodnju u Željezari pokrenuti 1. ožujka i da su već osigurali sirovinu za pokretanje i normalizaciju proizvodnje´.

Brodarac je najavio da će potpisivanju ugovora biti nazočan predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je dao podršku ponudi ruskog ´Mečelja´. Napomenuo je da ´´Mečelj´ za kupnju sisačke Željezare ima podršku ruske vlade´.

Brodarac je na sjednici GSV-a Sisačko-moslavačke županije izvijestio članove toga tijela o tijeku pregovora, istaknuvši da je ´Mečelj´ od svih ponuđača: slovačke ´Podbrezove´, švicarskog ´Duferca´, talijanske ´Zinchitalije´ i austrijske tvrtke ´Olmaxaimao´, dao najpovoljniju i najprihvatljiviju ponudu.

Ostale četiri ponude bile su neprihvatljive jer nijedna nije nudila kupnju i rad cjelovite Željezare, već kupnju i oživljavanje pojedinih pogona, a bile su neprihvatljive i po broju zaposlenih, rekao je dodavši da bi prihvaćanje bilo koje od te četiri ponude značilo gašenje cjelovite Željezare.

Izvijestio je da je ´´Conares trading´ već registrirao tvrtku u Hrvatskoj koja će upravljati Željezarom, da je imenovan direktor te tvrtke koji je sa suradnicima već nekoliko dana u Željezari.

Župan je napomenuo da je ´značajnu ulogu u cijelom poslu imao predsjednik Stjepan Mesić koji je prepoznao važnost opstanka sisačke Željezare kao najveće crnometalurške tvornice u Hrvatskoj, kao i važnost zadržavanja svih 1700 radnika za socijalno stanje u Sisku, Županiji i cijeloj Hrvatskoj´.

´Mečelj´ i holding kompanija ´Ugljemet´, u čijem sastavu posluje, kao i tvrtka ´Conares trading´ poznate su i renomirane tvrtke s dobrim bonitetom i poslovnim referencama´, ustvrdio je Brodarac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara