Župan Jakovčić proglasio elementarnu nepogodu za Istarsku županiju

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje Istarske županije prouzrokovanu dugotrajnom sušom.

Kako stoji u obrazloženju te odluke, područje Istarske županije već duže vrijeme, odnosno od siječnja do lipnja, trpi izrazitu sušu. Nedostatak padalina i manjak vlage u tlu prouzročio je velike štete na svim poljoprivrednim kulturama, a posebno su ugrožene ratarske i povrtlarske kulture, sjemenska proizvodnja, dugogodišnji nasadi i pčelarska proizvodnja. Posljedice suše očituju se i u smanjenju stočarske proizvodnje, proizvodnje ljekovitog bilja, te u berbi šumskih plodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procijenjena šteta na poljoprivrednim kulturama na području Istarske županije iznosi 221.107.500 kuna, s time da u taj iznos nisu uključene štete nastale zbog niskih temperatura (kasni proljetni mraz), koje su najveće na voćnjacima i vinogradima.

S obzirom na to da je proračun Istarske županije za 2002. iznosio 166.969.000 kuna udovoljeno je uvjetu iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda koji kaže da ukupna izravna šteta za proglašenje elemenatarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinice lokalne samouprave za prijašnju godinu.

Slijedom toga, kaže se u odluci, zadužuje se Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da pristupi procjeni nastalih šteta, te u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima utvrdi stupanj oštećenja stradalih poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara