Župan Lukšić: Uvedimo i dan antikomunizma

Na primanju, koje je u povodu Dana antifašističke borbe organizirao sa splitskim gradonačelnikom Slobodanom Berošem, splitskodalmatinski župan Branimir Lukšić zauzeo se za to da se uvede dan antikomunizma. L

Rekao je kako se danas prisjećamo jednog od tri velika zla prošlog stoljeća, te da su i fašizam i nacizam i komunizam "bili izvorno ljevičarski pokreti".

Fašistička okupacija izazvala je rodoljubne građane da se pridruže antifašističkom pokretu, no nažalost, istaknuo je Lukšić, to je ujedno bila i borba za komunističku Jugoslaviju. Čestitam vam zato Dan antifašizma, ali predlažem ujedno da uvedemo i dan antikomunizma, rekao je Lukšić okupljenim predstavnicima političkih stranaka, vojske i diplomatskog zbora.

Danas nam, nastavio je, prijeti možda još gori totalitarizam, koji se, za razliku od fizičke, služi genetsko-biološkom prisilom. Liberalistička ideologija, ustvrdio je Lukšić, s naglaskom na individui, tržišnim zakonima i apsolutnim slobodama - prijeti. Nemojmo zato dopustiti da se tržišno gospodarstvo okrene protiv radnika i da nestane socijalne pravde, nego se ujedinimo bez obzira na to na kojoj smo strani bili u Drugome svjetskom ratu da se nikada više ne dogodi da Hrvat digne ruku na Hrvata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Slobodan Beroš je rekao kako hrvatski narod ima razloga za zahvalnost antifašističkoj borbi jer je ona, među ostalim, Dalmaciju i Istru vratila u sastav matice zemlje. "Temelj modernog društva i njegova razvoja jest antifašistička borba, a nemjerljiv je doprinos Hrvatske toj borbi", istaknuo je Beroš. Samo u Dalmaciji, podsjetio je, bilo je više od 120 tisuća boraca, za razliku od manjine koja se svrstala na mračnu fašističku stranu.

Izaslanstva Grada i Županije, koja su vodili gradonačelnik i župan, jutros su položila vijence na spomen-obilježja poginulima u NOB-u i u Domovinskom ratu na splitskome groblju Lovrincu, te ispred zgrade Županijskoga poglavarstva.

(Hina) dstr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara