Župan Rusković u Washingtonu predstavila hrvatski turizam

HRVATSKA je u 2003. imala vrlo uspješnu turističku sezonu kojoj su pridonijeli i američki turisti koji se sve više počinju vraćati u Hrvatsku, rekla je u petak u Washingtonu hrvatska ministrica turizma Pave Župan Rusković.

Župan Rusković je u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu pred tridesetak američkih turoperatora, ulagača i novinara predstavila hrvatski turizam i Hrvatsku kao privlačnu destinaciju za Amerikance.

"Ova godina je bila posebna uspješna u kojoj smo prestigli brojke iz 1990. posljednje predratne godine, i to s 24 posto manjim hotelskim kapacitetima što pokazuje da smo uspješniji nego prije rata", rekla je ona.

Do listopada 2003. Hrvatsku je posjetilo više od 8,6 milijuna turista, 7 posto više nego 2002., ostvarivši 46 milijuna noćenja. Ako se dodaju i neregistrirani turisti brojke su daleko veće.

Ukupan prihod od turizma bit će 7,9 milijardi dolara, od čega udio inozemnog turizma najmanje 5 milijardi dolara. Ukupno će turizam iznositi 22,4 posto bruto domaćeg proizvoda Hrvatske.

"To može biti i znatno više, a to će ovisiti o našim proizvođačima koji će nuditi svoj proizvod kroz turizam", rekla je Župan Rusković u izjavi za hrvatske novinare.

Amerikanci su se u ovoj godini počeli u znatno većem broju vraćati u Hrvatsku kao turisti, ostvarivši povećanje od 11 posto u odnosu na 2002. Do kraja godine očekuje se posjet 76.000 američkih turista koji će ostvariti 190.000 noćenja. Hrvatska je jedina sredozemna zemlja koja bilježi povećanje broja američkih turista.

"Mislimo da je to uspjeh s obzirom na činjenicu da je veliki pad iz Amerike prema Europi, prema nekim zemljama čak i 30 do 40 posto, kao u Španjolskoj i Turskoj", rekla je ministrica hrvatskim novinarima.

Najbolje predratne turističke godine 1990. u Hrvatsku je putovalo oko 250.000 Amerikanaca. Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije odvratili su ih od Hrvatske koja se sada bori da ponovno pridobije dio od 13 milijuna Amerikanaca koji godišnje putuju u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Župan Rusković je rekla kako Hrvatska mora još poboljšati zrakoplovne veze sa Sjedinjenim Državama, posebice u izvansezonskom razdoblju, kako bi rezultati bili još bolji. Hrvatska računa da će Amerikanci i turisti s Dalekog istoka popunjavati predsezonu i posezonu.

Ona je naglasila kako zrakoplovna veza iz Frankfurta do Dubrovnika i Splita koju je započela Lufthanse olakšava dolazak Amerikanaca. Veliki američki turoperator Grand Circle započeo je ove godine zimski program i ove će zime će u Hrvatsku dovesti oko 8.000 turista.

Župan Rusković očekuje daljni rast dolazaka Amerikanaca u Hrvatsku jer je interes veliki. Interes američkih turista pojačat će i buduća gradnja golf terena za koje je u Hrvatskoj već pronađeno 40 pogodnih lokacija.

Župan Rusković drži da je najvažnije da je Hrvatska zahvaljujući turizmu uspjela promijeniti image države.

"Danas ljudi kažu postali ste vrlo atraktivna turistička destinacija i simpatična država," rekla je ona hrvatskim novinarima.

Predstavljajući hrvatski turizam Župan Rusković ja kazala kako samostalna Hrvatska ne želi više razvijati masovni turizam kao prije rata nego se orijentira na kvalitetni turizam. U ovoj godini je u turizam u Hrvatskoj uloženo 500 milijuna eura.

Hrvatska svoj turizam ubuduće namjerava graditi na činjenici očuvane prirode, čistoga mora, kulturi i tradiciji, sigurnosti zemlje, proizvodnji prirodne hrane i relativnoj jeftinoći proizvoda koji turist dobije, navela je ona Amerikancima.

Župan Rusković će od 8-9. prosinca na Havajima sudjelovati na sastanku Udruge američkih turoperatora gdje će Hrvatsku kao turističku destinaciju predstaviti ljudima koji uvelike odlučuju kamo će Amerikanci putovati.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara