Županijski SDP tvrdi da nema krize u osječko baranjskoj županiji

OSJEČKO-BARANJSKI SDP smatra da nema krize u županijskoj vlasti i da županijska koalicija SDP/HSS/LS s pridruženim strankama SDSS-om i Librom ima "solidnu većinu" za nastavak rada, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Osijeku predsjednik županijskoga SDP-a Željko Malević.

Nakon što su županijski vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a nedavno podnijeli ostavke na svoje mandate, HSS je najavio da će, umjesto svoga bivšega vijećnika Stjepana Roba koji je prešao u HDZ i podnio ostavku na vijećnički mandat, imenovati zamjenu, a član Libre Vilim Herman najavio je mogućnost aktiviranja svoga mandata, koji je ostvario izborom na listi HSLS-a.

Na današnjoj konferenciji za novinare Malević je kazao kako bi koalicija u tome slučaju imala većinu od 27 vijećnika te "da će imati i 28 nakon što s liste SDP-a, temeljem zakonskih odredbi o zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave, bude izabran predstavnik manjina".

Malević je najavio da će se u četvrtak, 17. travnja održati sjednica Županijske skupštine s kvorumom od 26 vijećnika koji je, kako tvrdi, "zakonski utemeljen".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi da Skupština ima kvorum, jer da zakonski propisi omogućuju opstajanje kvoruma i ako natpolovična većina vijećnika podnesu ostavke, "sve dok postoji volja onih koji su činili kvorum da imenuju zamjenike onima koji su dali ostavke".

"Zakon o izborima predstavnika u predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave vrlo je jasan o toj situaciji, a postoji i pravorijek Ustavnog suda o elementima ove situacije koji ide u prilog ovome što govorimo", rekao je Malević.

Izrazio je žaljenje što se HDZ odlučio na, kako je rekao, "nerazuman potez izlaska iz Skupštine," te što su se tome priključili HSLS i HSP, ocijenivši da su te stranke "svoje birače ostavile na cjedilu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara