Županijsko izborno povjerenstvo odbilo sve prigovore na izbore u Sisku

PREDSJEDNIK Županijskog izbornog povjerenstva u Sisku Danko Kovač danas je na konferenciji za novinstvo objavio "da su u prvostupanjskom postupku odbijena sva četiri prigovora na rezultate lokalnih izbora za Gradsko vijeće Siska, i da je odbijen zahtjev Gradskog odbora HDZa Siska za ponavljanje izbora na području Siska".

Na izbore za sisačko Gradsko vijeće stigla su četiri prigovora - sisačkog Hrvatskog bloka (HB-a), te tri prigovora Gradskog odbora HDZ-a Siska, od kojih je jedan prigovor, vezan za nevažeće listiće u Topolovcu, bio djelomično opravdan, ali nije promijenjen rezultat izbora i odbačen je", rekao je Kovač.

"Podnositelji prigovora mogu se na negativno rješenje žaliti Ustavnom sudu RH, koji bi sve žalbe trebao riješiti u zakonskom roku i za pet dana trebali bi se znati i proglasiti službeni i konačni rezultati lokalnih izbora u Sisku", dodao je.

Prigovor sisačkoga Gradskog odbora HDZ-a odnosio se na to da je 17 glasačkih listića na glasačkom mjestu Topolovac proglašen nevažećim, tvrdeći da je riječ o glasovima za koaliciju HDZ-a HSLS-a i DC-a.

Naime, sisački Gradski odbor HDZ-a u ponedjeljak je poslao pismeni prigovor na rad biračkog odbora i zapisnik biračkog mjesta u Topolovcu kod Siska. Ondje je, po riječima predsjednika sisačkog HDZ-a Srećka Selanca, bilo prijeporno 17 glasačkih listića koji su proglašeni nevažećima, a, po njegovu mišljenju, riječ je o glasovima za HDZ i njegovu koaliciju s HSLS-om i DC-om.

Prema rezultatima izbora, koje je objavilo Županijsko izborno povjerenstvo u Sisku, koalicija SDP-HNS-HSS-LS, pod nazivom "Sisačko proljeće", od 31 vijećničkog mjesta dobila je 16 mjesta, koalicija HDZ-HSLS-DC dobila je devet, a HSP šest mjesta.

U pismenom prigovoru (od ponedjeljka) predsjednik sisačkoga HDZ-a Srećko Selanac naveo je da je razlika između HDZ-a i HSP-a na jednoj strani, te "Sisačkog proljeća" sa SDP-om na čelu, 16 glasova u korist "Sisačkog proljeća", te da bi HDZ i HSP, pribrajanjem tih 17 glasova, osvojio većinu u Gradskom vijeću. Zato su zatražili ponavljanje izbora u Sisku.

Odbacujući danas HDZ-ov zahtjev za ponavljanjem izbora u Sisku, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva u Sisku, Danko Kovač, rekao je kako je "jedan prigovor Gradskog odbora HDZ-a Siska bio djelomice osnovan i da se radilo o biračkom mjestu u prigradskom naselju Topolovac, gdje je utvrđeno da je birački odbor neke glasačke listiće proglasio nevažećima", no da "navedene nepravilnosti ne mijenjaju rezulate izbora ni na tom biračkom mjestu, ni u gradu Sisku".

Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Danko Kovač također je rekao kako je "temeljitim prebrojavanjem svih nevažećih listića na svih 70 biračkih mjesta na području grada Siska, utvrđeno da u dokumentima za biračko mjesto 12 (na Zelenom brijegu) u Sisku nedostaju nevažeći glasački listići, koji su nađeni u drugoj kuverti i drugoj najlonskoj vrećici, pod drugim rednim brojem 32", no da oni "nisu izgubljeni, kako se tvrdilo".

Naglasio je da su nevažeći glasački listići za biračko mjesto 12 pronađeni danas oko 10 sati.

"Svaki glasački listić ima svoj broj i ne može nestati, listići su bili zatureni, ali su nađeni", rekao je Danko Kovač.

Županijsko izborno povjerenstvo u Sisku odbilo je i prigovore iz Hrvatske Dubice, na prigovoru o izborima u Gvozdu Izborno povjerenstvo još uvijek djelomično radi, a može biti djelomično osnovan.

Odbijen je prigovor SDSS-a iz Gline, za prigovor iz Donjih Kukuruzara traže se podaci, a rješenje će se donijeti sutra, u zakonskom roku.

Iz Dvora su stigla dva prigovor od HSU-a i SDSS-a, od kojih je jedan prigovor odbijen, a jedan djelomično uvažen.

Također je odbijen prigovor iz Hrvatske Kostajnice na rad biračkih odbora.

Odbijeni su i svi prigovori na izborne radnje u nedjelju 15. svibnja, izvijestio je predsjednik Županijskoga izbornog povjerenstva u Sisku Danko Kovač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara