Zuroff kritizirao Srbiju zbog pasivnosti u progonu ustaških zločinaca

ŽIDOVSKI lovac na naciste Efraim Zuroff u posjetu Srbiji je kritizirao tamošnje vlasti zbog pasivnosti u traženju izručenja Hrvata osumnjičenih za zločine nad Židovima, Srbima i Romima tijekom II. Svjetskog rata.

Direktor Centra Simon Wiesenthal rekao je da su srpske vlasti učinile malo u traženju izručenja Hrvata Ive Rojnice i Milivoja Ašnera, te Mađara Sandora Kepira osumnjičenih za počinjenje zločina.

"Nažalost, čuli smo puno lijepih riječi, no izostala su konkretna djela", rekao je Zuroff nakon komemoracije za 1.400 žrtava nacističke okupacije održane jučer u Novom Sadu.

Zuroff vjeruje kako bi  Srbija trebala tražiti izručenje i suditi osumnjičenima jer su neki od zločina za koje ih se tereti počinjeni u toj zemlji, te je među ubijenima bilo i Srba.

Srbijanska vlast na Zuroffove navode nije je izjasnila službenim komentarom, a prema nekim ranijim izjavama Srbija će zatražiti izručenje trojice osumnjičenika toj zemlji.

93-godišnji Sandor Kepiro živi u Mađarskoj, a službenici  Wiesenthalovog centra identificirali su ga prošle godine temeljem dviju optužnica na mađarskim sudovima. Kepiro  nikada nije bio osuđen za sudjelovanje u zločinima mađarskih snaga počinjenih u Novom Sadu za vrijeme nacističke okupacije bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

92-godišnji Ivo Rojnica i 91-godišnji Milivoj Ašner također se nalaze na listi sumnjivaca za zločine počinjene tijekom II Svjetskog rata pod palicom tadašnjeg hrvatskog marionetskog režima podložnog nacistima.

Centar Simon Wiesenthal ima podatke da se Rojnica nalazi u Argentini, a Zuroff navodi kako je ta latinoamerička zemlja spremna izručiti Rojnicu ukoliko neka zemlja to službeno zatraži.

Hrvatska je 2005. godine podigla optužnicu protiv Milivoja Ašnera koji živi u Austriji, a čije vlasti nisu uspjele provesti postupak njegovog uhićenja i izručenja Hrvatskoj.

I.K.
Foto: Reuters


Milivoj Ašner

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara