ZUSSB protiv poskupljenja kruha

ZAJEDNICA udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) smatra da nema razloga za poskupljenje kruha i ograđuje se od najava o poskupljenju toga proizvoda, jer drži da pšenice u Hrvatskoj ima dostatno, ocijenilo je danas u Osijeku vodstvo te udruge.

Tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević rekao je na konferenciji za novinare kako je "licemjerno" najavljivati poskupljenje kruha s obrazloženjem da pšenice nema dosta, ustvrdivši kako procjene govore da je u silosima i skladištima spremljeno 500.000 tona pšenice.

"Nije točno da pšenice nema i državna tijela to moraju provjeriti", kazao je Zdravčević, ocijenivši kako je tržište brašna i kruha "najjače crno tržište u Hrvatskoj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik udruge Antun Laslo kazao je kako se nakon uskladištenja oko 500.000 tona ovogodišnjeg uroda pšenice ne može govoriti da pšenice nema dovoljno za vlastite potrebe, a da pri tome nitko nije odgovoran.

Komentirajući interventni otkup tržnih viškova stoke, Laslo je kazao kako resorno ministarstvo "nije osiguralo ni lipe za otkup", upozorivši kako je "velik uvoz mesa zatrpao domaće tržište".

Voditelj Odjela za poljoprivredu osječke Županijske komore Ernest Nad izvijestio je kako su od popisanih 2540 komada tovnih svinja u Osječko-baranjskoj županiji otkupljena samo 152 komada. Stoga drži da Vlada mora pronaći novac za subvencioniranje otkupa te da se u otkup mora uključiti i državno Ravnateljstvo za robne zalihe.

Zdravčević je ocijenio kako nakon promjene vlasti u novom Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva treba vladati struka, a ne politika te da je mandat toga ministarstva, s obzirom na proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, "biti ili ne biti za hrvatsku poljoprivredu"
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara