Žužul: Hrvatska ispunjava uvjete za početak pregovora

Hrvatska ispunjava uvjete za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji i 17. ožujka ti bi pregovori trebali i početi, rekao je u utorak navečer u Zagrebu ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"Ja uistinu mislim da Hrvatska ispunjava uvjete, da će se to pokazati i da će pregovori početi 17. ožujka", rekao je Žužul u emisiji Otvoreno Hrvatske televizije.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak je izjavio kako u današnjim okolnostima, kad odbjegli general Ante Gotovina nije izručen sudu u Den Haagu, ne bi mogao preporučiti početak pristupnih pregovora.

Ministar Žužul trebao se u utorak u Bruxellesu sastati s Rehnom kako bi mu on pojasnio svoje izjave, ali je taj sastanak otkazan zbog bolesti europskog povjerenika za proširenje. Hrvatski ministar vanjskih poslova sastao se u sjedištu Europske komisije s direktorom Opće uprave za proširenje Fabriziom Barbasom, koji mu je uručio nacrt Okvira za pregovore s Hrvatskom.

Hrvatska "uistinu mora odgovoriti na neka pitanja, to nije nikakva tajna", rekao je Žužul. "Ali ne stoji to da Hrvatska ne surađuje, ne stoji da ne ispunjava političke kriterije i ja sam uvjeren da ćemo kroz komunikaciju s Den Haagom, a prvenstveno s Bruxellesom, to uspjeti i pokazati".

Prema Žužulovim riječima, i dosad se uoči važnijih odluka o približavanju Hrvatske Europskoj uniji potezalo pitanje izručenja generala Gotovine.

"Nema ničega bitno iznenađujućega ... samo je retorika možda oštrija nego što smo navikli. Ali u zbivanjima prije ... važnih datuma prošle godine, uvijek je scenarij bio vrlo sličan, uvijek se povuklo isto pitanje Gotovine", rekao je Žužul, aludirajući pritom na dobivanje tzv. avisa, pozitivnoga mišljenja Europske komisije o spremnosti za kandidaturu, te na pitanje dobivanja statusa kandidata i određivanja datuma početka pristupnih pregovora.

"Uvijek smo vodili slične rasprave ... i došli smo do zaključaka i odluka koje su za nas bile dobre i ja sam uvjeren da će i opet tako biti", rekao je Žužul.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara