ŽUŽUL NA ZASJEDANJU ODBORA MINISTARA VIJEĆA EUROPE U STRASBOURGU

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjeluje u srijedu i četvrtak na 114. zasjedanju Odbora ministara Vijeća Europe koje se održava u Strasbourgu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministri vanjskih poslova 45 zemalja članica Vijeća Europe (VE) na ovom sastanku raspravljaju o reformi Europskog suda za prava čovjeka, trećem sastanku na vrhu Vijeća Europe, doprinosu VE međunarodnoj borbi protiv terorizma te aktualnim političkim pitanjima, dodaje se u priopćenju.

Na sastanku Odbora ministara VE usvojen je tekst Protokola 14 uz Europsku konvenciju o pravima čovjeka kojim će se omogućiti veća učinkovitost Suda za prava čovjeka, te smanjiti broj zaostalih predmeta. Protokol 14 otvara se za potpisivanje 13. svibnja 2004., kaže se u priopćenju.

Žužul je u svom govoru na zasjedanju Odbora pozdravio nedavno proširenje EU-a te izrazio nadu da će Vijeće EU-a u lipnju ove godine potvrditi preporuke Europske komisije sadržane u avisu od 20. travnja i odrediti početak pregovora o članstvu s Hrvatskom.

Hrvatski je ministar pozdravio usvajanje Protokola 14 te rekao kako se reformom Europskog suda za prava čovjeka ne umanjuju prava pojedinaca na individualni zahtjev, već se Sudu daju dodatni mehanizmi za pravodobnu i učinkovitu zaštitu prava pojedinaca, navodi se u priopćenju.

Ministar je najavio spremnost Hrvatske za potpisivanjem Protokola 14 čime bi hrvatska država dala svoj konkretni doprinos daljnjem radu Suda u Strasbourgu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji u priopćenju, tijekom večeri u srijedu Žužul će sudjelovati na neformalnom sastanku na kojem će uz sve prisutne ministre biti glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer i kao posebni gost Harri Holkeri, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a na Kosovu.

Na margini ovog zasjedanja Odbora ministara VE, dodaje se u priopćenju, ministar je na odvojenim sastancima razgovarao s četvoricom ministara - finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom, irskim državnim ministrom za europska pitanja Dickom Rocheom, slovačkim ministrom vanjskih poslova Eduardom Kukanom i latvijskim ministrom vanjskih poslova Rihardsom Piksom.

U tim je razgovorima Žužul dobio obećanja o podršci Finske, Irske, Slovačke i Latvije hrvatskim nastojanjima da na sastanku Vijeća EU-a sredinom lipnja 2004. u Bruxellesu dobije status kandidata i odluku o početku pregovora za punopravno članstvo u EU-u.

U četvrtak Odbor ministara država članica VE-a nastavlja zasjedanje u kojem sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom Žužulom.

(Hina) xpp/xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara