Žužul očekuje konkretan datum i spominjanje obveza prema Haškom sudu

Žužul očekuje konkretan datum i spominjanje obveza prema Haškom sudu
MINISTAR vanjskih poslova Miomir Žužul izrazio je u četvrtak u Bruxellesu uvjerenje da će Hrvatska na predstojećem summitu EU-a dobiti konkretan datum za početak pristupnih pregovora i izrazio očekivanje da će se u toj odluci spomenuti obveze u pogledu suradnje s Haškim sudom.

"Postoji čvrsto uvjerenje kod nas i kod Europske komisije da će Europsko vijeće odrediti datum za početak pristupnih pregovora", izjavio je novinarima Žužul nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije za proširenje Olliem Rehnom.

Upitan hoće li Hrvatska biti zadovoljna eventualnim uvjetovanim datumom za početak pregovora, Žužul je rekao da je "svaki datum uvjetovan bez obzira kako je tekst formuliran, jer sljedeći korak za početak pregovora jest da Europsko vijeće mora jednoglasno prihvatiti platformu za pregovore".

Hrvatski ministar je dodao da "to uvjetovanje ne bi trebalo prevladati nad pozitivnim razvojem događaja. Očekujem da ćemo dobiti konkretan datum, a također predviđam da će se u određenom dijelu teksta referirati i na obvezu Hrvatske da nastavi suradnju s Haškim sudom".

U razgovoru s povjerenikom Rehnom dotaknut je i slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine, jedino preostalo pitanje u suradnji s Haškim sudom.

"Još sam jedanput potvrdio kako smo svjesni da to ostaje obveza hrvatske Vlade", rekao je Žužul, dodajući da se ispunjavanje svih obveza ne može svesti na samo jedno jedino pitanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan priprema li Vlada neku gestu vezanu uz slučaj Gotovina, Žužul je rekao da će ona "napraviti ne samo gestu nego i konkretne korake", dodajući da je u promemoriji, koju je Vlada nedavno uputila na europske adrese te u pismu premijera Sanadera premijerima država članica EU-a "jasno naznačeno što je vlada spremna učiniti i što će učiniti".

"Ali, ne bih sada ulazio u konkretne najave, osim da postoji čvrsta odluka hrvatske Vlade da će nastaviti ispunjavati svoje obveze", dodao je.

Hrvatska je posljednjih dana pojačala diplomatsku aktivnost kako bi osigurala da europski čelnici na summitu 16. i 17. prosinca donesu odluku o konkretnom datumu za početak pregovora o punopravnom članstvu.

Nizozemsko predsjedništvo je pripremilo nacrt teksta odluke u kojem stoji da će EU započeti pregovore s Hrvatskom ako Vijeće EU-a potvrdi da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, s tim da je na mjestu predviđenom za datum ostavljen prazan prostor. Očekuje se da će određivanje konkretnog datuma biti ostavljeno šefovima država ili vlada na summitu.

Države članice EU-a, u okviru tijela zaduženih za pripremu summita raspravljaju na temelju toga nacrta. O tome će biti riječi i na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu.

Prema diplomatskim izvorima, jedna je država članica predložila u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER), kojeg čine veleposlanici zemalja članica, da se u tekst odluke stavi da će Hrvatska započeti pregovore na određeni datum, osim ako Vijeće EU-a ne odluči drukčije, umjesto formulacije "ako Vijeće EU-a potvrdi punu suradnju s Haškim sudom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara