Žužul u Washingtonu na konferenciji o sigurnosti na zapadnom Balkanu

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul rekao je u ponedjeljak u Washingtonu da konačnu stabilnost na zapadnom Balkanu može osigurati uključivanje zemalja regije u NATO.

Žužul je to izjavio na konferenciji "Od sigurnosti do razvitka na zapadnom Balkanu" koju je organizirao institut Centar za strateške i međunarodne studije. Hrvatski ministar je kazao kako će konačna sigurnost i stabilnost doći u regiju kada njezine zemlje uđu u NATO.

Govoreći o hrvatskim ambicijama za ulazak u NATO, Žužul je naglasio kako Hrvatskoj više nije dovoljna politika "otvorenih vrata" Saveza nego da na summitu u Istanbulu očekuje da joj se otvori jasna perspektiva za uključenje.

Američko-jadransku povelju, koja podupire ambicije Hrvatske, Albanije i Makedonije na putu u NATO, Žužul je ocijenio prihvatljivim sredstvom za uključenje, ali i naglasio kako svaku zemlju u postizanju tog cilja treba procjenjivati individualno.

Žužul je rekao kako bi NATO trebao razmisliti i je li došlo vrijeme da Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, kada riješe neke probleme s kojima se suočavaju, uđu u Partnerstvo za mir NATO-a, napominjući da je njihovo uključenje u Program dio rješenja problema.

Žužul je kazao kako Hrvatska nastoji ispuniti sve zahtjeve međunarodne zajednice na putu u Europsku uniju i NATO i da nova Vlada posebice radi na povratku izbjeglica, unapređenju položaja manjina, suradnji s Haškim sudom i izgradnji civilnog društva.

On je rekao da Hrvatska prihvaća svoje obveze prema Haškom sudu smatrajući suradnju s njim pravnim, a ne političkim pitanjem.

Upitan da komentira velika očekivanja Hrvatske od NATO-a u Istanbulu, dok je optuženik Haškog suda general Ante Gotovina još uvijek na slobodi, Žužul je rekao kako se suradnja Hrvatske sa Sudom može ocjenjivati samo u cijelosti, a ne prema tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao kako Hrvatska ispunjava svoje obveze prema Haškom sudu i naveo uredno dostavljanje traženih dokumenata kao i nedavnu dragovoljnu predaju Sudu dvojice optuženih generala, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Glede otvorenog slučaja generala Gotovine Žužul je rekao kako hrvatske vlasti nemaju informacija da je on u Hrvatskoj niti znaju gdje se nalazi, te da bi hrvatsku suradnju u tom slučaju trebalo procjenjivati prema onom što Hrvatska može učiniti.

Glede pristupanja Europskoj uniji, Žužul je rekao kako Hrvatska očekuje avis EU-a do kraja travnja, a do lipnja da bi trebala postati kandidat za prijam.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji je također sudjelovao na konferenciji, naglasio je kako stabilizacija zemalja zapadnog Balkana neće biti dovršena dok sve zemlje regije ne uđu u euroatlantsku zajednicu, te da bi trebalo za to odrediti rokove.

Rupel je rekao kako je Hrvatska napravila značajne korake u reformi pravosudnih, gospodarskih, društvenih i demokratskih institucija i da bi je trebalo ohrabriti u naporima da započne pregovore o uključenju u EU i NATO.

Dodao je da Slovenija podržava nastojanje Hrvatske da uđe u euroatlantske institucije.

(Hina) xsl ydv

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara