Žužulove aktivnosti u New Yorku

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovao je u petak u New Yorku, u sjedištu UNa, na drugom ministarskom sastanku u svrhu potpore Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa na kojem je usvojena Zajednička izjava u ime 42 ministra vanjskih poslova, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Japanska šefica diplomacije Yoriko Kawaguchi je navela osnovne elemente inicijative, ističući da još nedostaju ratifikacije dvanaest država kako bi Ugovor stupio na snagu te izrazila zadovoljstvo što je velik broj ministara prisustvovao skupu političke potpore Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa.

Ministar Žužul je u svom govoru naglasio da je RH ratificirala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa te da podržava multilateralne i regionalne sastanke koji mogu ubrzati njegovo stupanje na snagu kao i uspostavu verifikacijskog sustava.

Žužul je sudjelovao i na sastanku, u organizaciji Stalne misije Čilea pri UN-u, Zajednice demokracija pod predsjedanjem ministrice vanjskih poslova Čilea Marije Soledad Alvear na kojemu se razgovaralo o aktivnostima Zajednice i njenom djelovanju u okviru Ujedinjenih naroda.

Čileanska ministrica je rekla da se Zajednica demokracija bavi pomaganjem inicijativa usmjerenih jačanju demokracije u raznim dijelovima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Žužul je u govoru na skupu podržao osnivanje Demokratskog fonda pri Ujedinjenim narodima, što je predložio američki predsjednik George Bush, i jačanje Zajednice demokracija te potvrdio sudjelovanje na Trećoj ministarskoj konferenciji u Čileu najavljenoj za svibanj 2005.

Hrvatski šef diplomacije sastao se za boravka u New Yorku i s predsjednikom vlade Republike Malte Lawrenceom Gonzijem, dodalo je Ministarstvo u priopćenju.

(Hina) xpp ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara