Zvršena konferencija o integraciji manjina u kosovsko društvo

SLOBODA kretanja i govora bitn su preduvjeti integracije kosovskog društva, zaključci su dvodnevne Konferencije o integraciji etničkih zajednica koja je u utorak završila u hotelu ´Narcis´ na Brezovici.

Predstavnici albanske, srpske, bošnjačke, turske, romske,

aškalijske i romske zajednice na odvojenim sjednicama u utorak su

razgovarali o ulozi civilnog društva u integraciji, o medijima,

zapošljavanju i gospodarskom razvoju.

Donijet je zajednički zaključak o slobodnoj uporabi jezika,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ravnopravnosti u politici zapošljavanja, o stvaranju uvjeta da se svima omogući privatna i osobna inicijativa u cilju zapošljavanja i da se svima osiguraju jednake zdravstvene usluge.

Preporučeno je stvaranje jedinstvenog odgojnog integracijskog ssustva koji bi omogućio svakoj etničkoj zajednici nastavu na materinjem jeziku i otklonio sve negativnosti u postojećem sustavu.

Od kosovske vlasti i vlasti međunarodne zajednice zatražena je izgradnja potpune imovinske sigurnosti.

Prvoga dana Konferenciju je otvorio kosovski premijer Bajram Rexhepi kazavši da od integracije manjina ovisi budućnost sviju na Kosovu. Iduća godina, rekao je Rexhepi, bit će godina povratka izbjeglih i njihova integracija u kosovsko društvo te je od čelnika manjinskih zajednica zatražio pomoć u provedbi tog procesa.

Veleposlanik Pascal Fieschi, voditelj misije OSSS-a na Kosovu je zatražio da se što prije počne graditi suživot, jer, istaknuo je on, to će biti najteže ostvariti.

Voditelj Ureda Sjedinjenih Država u Prištini Reno Harnish rekao je da SAD podupire povratak raseljenih i najavljenu decentralizaciju. Srbe je pak pozvao da se okrenuti životu na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara