12 milijuna povijesnih trenutaka zaustavljenih u vremenu

12 milijuna povijesnih trenutaka zaustavljenih u vremenu
KOLEKCIJA od više od 12 milijuna povijesnih fotografija iz razdoblja od Burskih ratova do iskrcavanja u Normandiji objavljena je u ponedjeljak na Internetu.

Fotografije, koje sežu u početke 20. stoljeća, izvučene su iz arhiva britanskog servisa vijesti Pathe, koji je prije pojave televizije emitirao vijesti u kinima.

Ova jedinstvena kolekcija nastala je skeniranjem svake sličice iz 3500-satnog arhiva filmova od 35 mm. Iz svake sekunde filma napravljena je po jedna fotografija, od najranijih monokromnih slika iz Burskog rata u Africi krajem 19. stoljeća do prikaza Londona u ludim 60-ima.

Peter Fydler, marketinški direktor arhiva u britanskoj kući Independent Television News, koja posjeduje Pathe, izjavio je da će kolekcija biti važan izvor učenja i putovanje u povijesna sjećanja.

"Pretvaranjem arhiva kino-vijesti u kolekciju slika, ljudima se omogućava besplatno printanje slika, što će pridonijeti njihovom uživanju u povijesti", rekao je on. Kolekcija se može pogledati na www.britishpathe.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna od upečatljivih slika je i ona Johna Lennona i Paula McCartneyja s nagradom časopisa NME iz 1964., te engleskih nogometaša Bobbyja Moorea i Geoffa Hursta kako slave pobjedu na Svjetskom prvenstvu 1966.

Dvojica vojnika uhvaćena su nakon spašavanja kod Dunkirka 1940., dok je Winston Churchill prikazan kako uživa u nogometnoj utakmici na londonskom Wembleyju usred Drugog svjetskog rata.

Tu su i klasične glumice Audrey Hepburn, Brigitte Bardot i Marilyn Monroe, kao i zvijezda nijemih filmova Charlie Chaplin, uslikan u Veneciji 1930. godine.

Britanska kraljica Elizabeta vidi se na godišnjoj izložbi cvijeća u Chelsea, 1960., dok je prvi svjetski supermodel Twiggy slikana u Hamburgu.

Glavna zvijezda posljednjeg izvještaja Pathea 1970. bio je slikar Salvador Dali, uhvaćen u neobičnoj pozi u Parizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara