Elizejska palača: Svečana večera u čast britanske kraljice

Elizejska palača: Svečana večera u čast britanske kraljice
BRITANSKA kraljica Elizabeta II i princ Filip u ponedjeljak su navečer bili svečani gosti galavečere koju su u njihovu čast u Elizejskoj palači u Parizu priredili francuski predsjednik Jacques Chirac i njegova supruga Bernadette.

Na svečanoj večeri u Elizejskoj palači okupilo se 240 gostiju, što je najveća zabava ikada organizirana otkako je 1995. godine Chirac postao francuski predsjednik.

Britanska kraljica za tu je prigodu odjenula bijelu haljinu, dok je Bernadette Chirac nosila haljinu žarko crvene boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S britanske strane nazočni su bili: glumice Jane Birkin, Charlotte Rampling i Kristin Scott-Thomas, povjesničar Theodore Zeldin a s francuske strane: glumci Jean-Claude Brialy i Philippe Torreton, novinarka Claire Chazal i mnogi drugi.

Na večeri je bio i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, uz nazočnost velikog broja francuskih političara okupljenih oko premijera Jean-Pierre Raffarina.

Kraljica Elizabeta uživala je i u francuskoj kuhinji, između ostaloga, u krem-juhi od brokolija, gušćoj jetri, te kolaču od čokolade i mente.

Saloni Elizejske palače bili su ukrašeni buketima cvijeća od kojih su neki predstavljali francusku i britansku zastavu u znak proslave stogodišnjice potpisivanja Antante, sporazuma potpisanog 8. travnja 1904. godine u Londonu. Tim je sporazumom okončano suparništvo dviju ondašnjih vodećih kolonijalnih sila Europe i svijeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara