Francuski pisac napisao za djecu knjigu o iračkom sukobu

Francuski pisac napisao za djecu knjigu o iračkom sukobu
FRANCUSKI pisac Marcel Pineau napisao je za djecu roman u kojem im nastoji približiti situaciju oko iračke krize.

U knjizi ´Panika u Bagdadu´ glavni su likovi dvoje pustolovnih tinejdžera. Pineau knjigu rabi kao sredstvo isticanja svojeg mirotvornog svjetonazora, te ističe da mu ona omogućuje prikazati iračku povijest i njegove oporbene pokrete, kao i stajališta nekih vodećih igrača na međunarodnoj sceni.

´Moj je cilj potaknuti odrasle i djecu da reagiraju na vijesti te im omogućiti da ponešto razumiju oko konflikta´, kaže Pineau koji je knjigu namijenio djeci staroj od 9 do 13 godina.

Roman ´Panika u Bagdadu´ posljednji je u nizu u seriji izdanja nazvanoj ´Mali buntovnici´, a kojoj je cilj školskoj djeci objasniti složene svjetske konflikte. U njoj se, uz ostalo, nalaze knjige o sjevernoirskom sukobu te etničkim Indijancima u Meksiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni likovi u romanu ´Panika u Bagdadu´, 15-godišnji David i 16-godišnja Laurianne, uspijevaju otkloniti prijetnju ratom u Iraku bijegom iz francuskog veleposlanstva u Bagdadu kako bi se skrili u ruševinama drevnog Babilona. Tim činom izazivaju pravu paniku na međunarodnoj sceni i prisiljavaju Sjedinjene Države da odustanu od napada dok se djeca ne pronađu. Par tinejdžera potom bježi preko granice i nitko ih nikada ne pronalazi. Washington je time prisiljen odustati od napada, a Irak je spašen od rata.

´Pokušavam pokazati da se iza rata nalaze ljudi koji pokušavaju živjeti svoje živote, ali nisu niti Iračani prikazani 100 posto u pozitivnom svjetlu - nisam uklonio ideju o postojanju diktatora i oružju za masovno uništavanje´, navodi autor.

Svjetskim političkim čelnicima, premda su prisutni u Pineauovoj knjizi, nisu navedena imena i ostaju neprepoznati. Pineau kaže da mu je takav pristup omogućio slobodnije miješanje stvarnih činjenica i mašte.

´Panika u Bagdadu´ izašla je u izdanju kuće Michalon koja se specijalizirala za knjige koje se bave konfliktima i pobunama. Na tržište knjiga za djecu ta je izdavačka kuća izašla nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. verzijom za mlade enciklopedije ´Pobunjeni svijet´ koja se bavi konfliktima modernoga doba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara