Irački ministar informiranja kao lutkica koja govori

Irački ministar informiranja kao lutkica koja govori

MOHAMMED Saeed al-Sahaf, bivši irački ministar informiranja koji je za vrijeme rata zabavljao novinare apsurdnim i kontradiktornim izjavama, odnedavno je na vrhuncu popularnosti, što znači da je već napravljena lutkica s njegovim likom.

Kako smo već pisali, na Internetu se nedavno pojavio site posvećen isključivo Mohammedu al-Sahafu, Welovetheiraqiinformationminister.com, koji je odmah po pokretanju bilježio više od 4000 otvaranja naslovnice sitea u sekundi, što dovoljno govori o svjetskoj popularnosti Mohammedovih nebuloznih izjava. Usput budi rečeno, na istom se siteu mogu kupiti majice i pregače s Mohammedovom slikom i odabranim citatima.

Al-Sahaf je iz glavnog grada Iraka nestao 9. travnja, nakon što su američki marinci, čiju je prisutnost u Bagdadu samo ranije mrtav-hladan nijekao novinarima okupljenim ispred hotela Palestina, uspostavili kontrolu nad gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka iz Connecticuta, Herobuilders.com, koja je još ranije napravila lutkice glavnih aktera rata u Iraku, Georgea Busha i Tonya Blaira, prepoznala je popularnost al-Sahafa i odlučila pustiti u prodaju njegovu lutkicu u vojničkoj uniformi i s crnom beretkom, koju je bivši ministar informiranja nosio na svim konferencijama za novinare.

Čim netko postane popularan kao Mohammed al-Sahaf, domišljati se proizvođači lutkica odmah dosjete izbaciti govoreću lutkicu s likom dotične osobe.

Vlasnik Herobuilders.com-a, Emil Vicale, za Reuters je izjavio: "Uspjeli smo nabaviti digitalni zapis njegovog glasa, kojeg smo prebacili u glasovni čip i ugradili u lutkicu."

Lutkica koja predstavlja bivšeg iračkog ministra informiranja progovara kad se na njoj pritisne odgovarajuća tipka, a neke od rečenica koje izgovara su: "Nema američkih nevjernika u Bagdadu, nikada! Naša prvotna procjena kaže da će svi oni umrijeti. Ja se ne bojim, a ne biste trebali ni vi. Do Bagdada moraju proći još više od 100 milja."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara