Ljutnja za neke muškarce može biti zdrava

Ljutnja za neke muškarce može biti zdrava
OTVORENO izražavanje ljutnje može nekim muškarcima pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždane kapi, pokazala je studija objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine.

Muškarci koji umjereno izražavaju ljutnju manje su izloženi riziku od moždane kapi od onih koji rijetko izražavaju gnjev i bijes. Također, oni koji ljutnju ne skrivaju u manjoj su opasnosti i od srčane kapi. Rizik za blaži infarkt smanjen je za 50 posto u skupini onih muškaraca koji se ne ustručavaju pokazati osjećaje ljutnje ili bijesa.

Može se činiti da je studija u suprotnosti s prijašnjim istraživanjima koja su pokazala da kronična ljutnja povisuje rizik od srčanih bolesti. Ali ta su se istraživanja isključivo usredotočila na intenzitet ljutnje ili bijesa a ne na načine na koje se uhvatiti u koštac s tom emocijom, objašnjava Patricia Mona Eng, glavna autorica studije objavljene u Psychosomatic Medicine.

Ona upozorava i na druge važne čimbenike, poput društvenog ili profesionalnog statusa muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U skupini od 23.522 muškarca između 50 i 85 godina većina su bili zubari, veterinari i stručnjaci farmaceutskih znanosti.

Oni su ispunili upitnik u kojem su morali odgovoriti na pitanje kako reagiraju na bijes. Ponuđeni odgovori su bili: izražavam ljutnju, dajem sarkastične primjedbe, lupam vratima ili radim slične stvari, svađam se s drugima, skočim na sve što me razbjesni, govorim ružne stvari, gubim strpljenje i ako mi neko ide na živce spreman sam reći kako se osjećam.

Većina muškaraca u istraživanju nije lupala vratima, ali su rekli da često pokazuju ljutnju.

Možda su muškarci koji rijetko izražavaju ljutnju i potiskuju taj osjećaj, zbog toga više izloženi riziku od srčanih bolesti i moždane kapi, rekla je Eng.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara