Loto namještaljke: Programirane gumene kuglice s čudnim brojevima

Loto namještaljke: Programirane gumene kuglice s čudnim brojevima

NAKON što u petnaestom kolu Lota 7/39 nije izvučena "sedmica" Loto groznica u Hrvata se nastavlja. Zajamčeni jack-pot slijedećeg, 16-og kola iznosi rekordnih 18 milijuna kuna, što će bez sumnje mnoge građane Hrvatske poredati ispred kioska Hrvatske lutrije.

Najveći jack-pot u povijesti Hrvatske lutrije od 16,8 milijuna kuna podijelila su dvojica igrača 1994. godine, što znači da će eventualni pogađač "sedmice" slijedeće srijede oboriti i taj rekord. Nisu rekordni samo dobici, rekordne su i uplate, pa je tako u petnaestom kolu lota 7/39 uplaćeno više od 20 milijuna kuna.

Posljednjeg dana uplata u petnaesto kolo Lota 7/39 nekoliko je puta pao računalni sustav Hrvatske lutrije zbog enormnog broja uplata, što znači da se pravi kaos tek može očekivati slijedećeg tjedna u utorak i srijedu. Zbog toga se Hrvatska lutrija odlučila na produljavanje radnog vremena svojih poslovnica u utorak, dan prije izvlačenja.

"Namještaljke s programiranim kuglicama"

Svaki put kad zajamčeni jack-pot dosegne visoke iznose, kao što je to slučaj zadnjih par tjedana, zanimanje javnosti za Loto poraste do neslućenih razmjera, pa se shodno tomu javljaju i prve teorije zavjere o namještanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nekim hrvatskim news grupama stariji se diskutanti prisjećaju vremena kad je kuglice s ispisanim brojevima iz Loto bubnja izvlačila ljudska ruka, ali i tadašnjih govorkanja o nejednakim temperaturama svih kuglica, koje su navodno omogućavale varanje na Lotu.

Kako kuglice iz bubnja danas stižu bez ljudske intervencije, javile su se i nove teorije o namještanju, pa tako jedan diskutant na news grupi hr.rec.tv tvrdi kako je moguće "programirati fi odnosno promjer" gumene kuglice na kojoj je ispisan broj.

Druge tvrdnje o namještaljci stižu od još jednog diskutanta s iste news grupe, koji je zaključio kako Hrvatska lutrija "već 4 kola daje takve brojeve da nema šanse niti u Kini i Indiji skupa naći nekog ko bi imao tu kombinaciju".

Sporni brojevi za tog diskutanta su, zamislite, upravo oni izvučeni u 15-om kolu: 11, 13, 19, 20, 22, 25, 29. Na svu sreću, ostali su mu diskutanti brzo objasnili da je vjerojatnost izvlačenja te kombinacije jednaka izvlačenju bilo koje druge kombinacije.

Kad smo već kod matematičkih vjerojatnosti u Lotu, znajte da ako uplatite jednu kombinaciju Lota 7/39 imate točno 0.0000065 % šanse za osvajanje jack-pota.

Da pojednostavimo do kraja, vjerojatnost pogađanja "sedmice" ako uplatite jednu kombinaciju otprilike je jednaka vjerojatnosti da ćete u Los Angelesu nasumično i isprve odabrati točno određenu osobu od oko 15,3 milijuna ljudi koji žive u tom gradu. Naravoučenije: ne isplati se igrati Loto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara