Mira Furlan: Ne snimam u Hrvatskoj jer me nitko ne zove!

Mira Furlan: Ne snimam u Hrvatskoj jer me nitko ne zove!

Tekst: V.V.
Foto: ABC

NEKADAŠNJA prvakinja HNK-a i, kako je Amerikanci često zovu, balkanska Meryl Streep, ovih dana s Mikijem Manojlovićem i redateljem Danisom Tanovićem radi na filmu "Circus Columbia", u kojemu igra glavnu ulogu. Miri Furlan bit će to prva filmska uloga na našim prostorima u posljednjih deset godina, a zašto je to tako, Mira je otkrila za Jutarnji list. "Iz Hrvatske nisam imala nikakvih filmskih ponuda. Imala sam ponudu za jednu televizijsku sapunicu, ali to se nije ostvarilo. Dobila sam nedavno ponudu za jednu kazališnu predstavu, ali to je bilo prekomplicirano. Danas mi je prioritet obitelj i moj sin koji ide u školu u Americi, a ako se prihvatim kazališne uloge, to znači dulji boravak na jednom mjestu. Film snimite i vratite se kući, a predstava se prikazuje mjesecima", priča Furlanica.

"Moj odlazak iz Hrvatske bio je šokantan!"

Furlanica je ispričala i da joj je dosta televizijskih uloga i velikih mašinerija te da se zaželjela filmskih uloga. Također, Furlanica je progovorila i o svojem naglom odlasku u Ameriku te kako je provodila svoje prve dane tamo. "Moj odlazak je bio šokantan! Odjednom ti se cijeli život promjeni iz temelja.  Ništa nas nije tamo čekalo osim sofe u New Yorku u jednom jako malom stanom na Manhattanu", prisjeća se Furlan. Prisjetila se Furlan i kako je preživljavala prije nego što je dobila uloge u "Izgubljenima" i "Babylonu 5". "Radilo se svašta. Radila sam sinkronizacije nekih dokumentaraca i prevodila s njemačkog. I konobarila sam, naravno, kao i svi glumci koji čekaju svoju priliku", sjeća se.

Budističko iskustvo promjene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda sam otišla na audiciju za ulogu u 'Babylonu', i onda smo snimili pilot epizodu. Ispalo je da ću sljedećih pet godina snimati seriju. To je bila velika stvar za nas jer nam je dalo financijsku stabilnost i sigurnost i promijenilo naš gastarbajterski život kao ni jedan posao prije ili poslije u životu". I priznaje, nije joj bilo lako. "To je bilo jedno potpuno rasturanje života. Nakon svega moram reći da je to bilo jedno jako zanimljivo iskustvo, skoro pa budističko, u kojem se vaš život pročišćava i počinje ispočetka. To je potpuni gubitak identiteta, gubljenje ljušture kojom smo dotad bili ogrnuti i osigurani, a kad ona nestane, shvatiš tko si. Poput lika koji gulite i gulite, a kad dođete do kraja, shvatite da unutra nema ničega. I to ste vi, ne slavna glumica i diva HNK, ne vi u svojoj životnoj golotinji", kaže Furlan.

"Čast mi je raditi s Danisom Tanovićem"

Furlan se osvrnula i na ulogu Lucije koju igra u Tanovićevom filmu te je napomenula kako joj je s Danisom čast raditi, jednako kao i s Mikijem Manojlovićem, čovjekom neospornog šarma i talenta, koji i danas oduzima dah gdje god se pojavi. "Sretna sam kad dobijem ovakvu ponudu za posao, ne samo zbog Danisa, već i zbog Mikija, koji ima dubinu kao glumac koju je teško naći", priča Mira. "Lucija je zanimljiv lik, ona je ostavljena žena koja još uvijek voli svojeg bivšeg muža, kojega igra Miki Manojlović. Kad se muž vrati iz inozemstva nakon dvadesetak godina, izbacuje ženu i sina iz kuće. Tu postoji dosta nivoa i emocija, osobnih drama, političkih trvenja prije početka rata, uloga je vrlo jaka i emocionalna i nadam se da ću biti na razini zadatka", zaključuje Furlan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara