Neki dijelovi Italije jednostavno će nestati

Neki dijelovi Italije jednostavno će nestati
ITALIJA će štititi Veneciju od podizanja razine mora, ali nova studija pokazala je da se ta zemlja mora brzo odlučiti hoće li brane graditi i na drugim ugroženim područjima ili će oko 4.500 četvornih kilometara zemlje prepustiti stalnim poplavama.

Najugroženije su južne plaže i sjeveroistočno područje oko Venecije. Ta bi područja mogla biti potopljena do kraja stoljeća, kako se more podiže, a dio kopna tone, rečeno je u studiji skupine istraživača ENEA.

´Nažalost, fenomen ljudske ruke ubrzao je prirodnu eroziju do te mjere da moramo donijeti ozbiljne odluke kako bismo obranili našu obalu´, izjavio je ministar za zaštitu okoliša Altero Matteoli.

´To je ekonomski i ekološki problem, ako izgubimo plaže izgubit ćemo turistička mjesta, a ako izgubimo zemlju izgubit ćemo turističke potencijale´, dodao je.

Klimatske promjene, uzrokovane zatopljenjem, rapidna erozija obale i krhka geološka struktura, što znači da neka područja tonu, mogle bi dovesti do poplave 4.500 četvornih kilometara talijanskog kopna, navodi ENEA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sljedeći mjesec određen je početak gradnje niza pokretnih brana za zaštitu venecijanske lagune, koja je već dugo ugrožena podizanjem razine vode, no kopiranje tog projekta, nazvanog ´Mojsije´, u ostalim područjima bilo bi previše skupo.

´Mojsije je izvrstan za Veneciju, no ljudi u ostalim područjima moraju prihvatiti da ne možemo na svim mjestima graditi takve strukture´, rekao je Paolo Ciani, voditelj zaštite okoliša u sjeveroistočnoj pokrajini Friuli. Dodao je kako se čini da će neka područja jednostavno nestati.

Matteoli je rekao kako su nastojanja da se ugrožene plaže zatrpaju pijeskom s drugih područja samo privremeno rješenje te da su potrebna velika ulaganja u infrastrukturu. Dodao je kako je gradnja brana za zaštitu određenih područja samo mogućnost, ali nikakve odluke još nisu donesene.

Jednom dijelu zemlje koji su prijašnje generacije otele moru, moralo bi se jednostavno dopustiti da mu se i vrati, kazao je.

U izvještaju ENEA navodi da je povećanje razine mora globalna prijetnja, a Italija je posebno ugrožena zbog geološke aktivnosti, koja konstantno pomiče dijelove njezina teritorija pa neki dijelovi zemlje tonu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara