Paul Potts, zvijezda showa Britain´s Got Talent dolazi u Zagreb

Paul Potts, zvijezda showa Britain´s Got Talent dolazi u Zagreb

Tekst: I.M.
Foto: AFP

ZVIJEZDA showa Britain's Got Talent, Paul Potts, dolazi u Zagreb 4. lipnja ove godine kad će održati svoj prvi koncert u Hrvatskoj, na zagrebačkoj Šalati. Potts je, podsjetimo, nevjerojatan tenor-amater koji je, preko noći, od nepoznatog prodavača mobitela došao do statusa megazvijezde u opernom svijetu.

Paul Robert Potts je rođen 13. listopada 1970. godine. Taj engleski pop-operni tenor je pobijedio u prvom natjecanju TV serijala Britain's Got Talent, 2007. godine. Potts je radio kao prodavač mobitela u Carphone Warehouseu te je nastupao u amaterskim opernim priredbama od 1999. do 2003. godine.

Pohađao je St. Mary Redcliffe školu, gdje je razvio svoju ljubav prema pjevanju. Također je pjevao u zboru u Chester Park školi i u nekoliko zborova u bristolskim crkvama. Potts u intervjuima kaže da je bio zlostavljan u školi, a to iskustvo je razlog njegovom nedostatku samopouzdanja. Navodi i da je njegov glas uvijek bio izvor utjehe u prošlosti.

Svoju karijeru je započeo manjim ulogama u predstavama poput Prince of Persia i Turandot

Prvi put je pjevao operu 1999. godine u karaoke natjecanju, obučen kao Luciano Pavarotti. Iste godine pojavio se u glazbenom kvizu My Kind of Music. Iako nije pobijedio, osvojio je 8.000 funti - dovoljno da plati sate pjevanja u Italiji, tijekom kojih je bio izabran za nastup pred Pavarottijem i Katie Ricciarelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju karijeru je započeo manjim ulogama u predstavama poput Prince of Persia i Turandot, u amaterskom društvu Bath Opera. Nakon toga nastupa u vodećim ulogama u četiri navrata: kao Don Basilio u Mozartovom Figaru, 2000.; kao Don Carlos u istoimenoj Verdijevoj operi, 2001.; kao Don Ottavio u Mozartovom Don Giovanniu, 2003.; i kao Radames u Verdijevoj Aidi, 2003. Također je nastupao kao Chevalier des Grieux u Puccinijevoj operi Manon Lescaut, za amatersko društvo Southgate Opera Company u Londonu. Osim toga, pjevao je s malim ansamblom iz Kraljevske filharmonije pred publikom od 15.000 ljudi i išao na turneju po sjevernoj Italiji kao solist.

Nesreća i financijski problemi koji su uslijedili doveli su ga do nastupa u Britain's Got Talent

U nekoliko intervjua, otkrio je da je nastupio u Aidi unatoč zabrani liječnika jer je trebao ukloniti tumor nadbubrežne žlijezde, koji su otkrili tijekom rutinske operacije slijepog crijeva. U biciklističkoj nesreći slomio je ključnu kost što ga je spriječilo u daljnjem razvoju karijere. Nesreća i financijski problemi koji su uslijedili doveli su ga do nastupa u Britain's Got Talent, unatoč činjenici da nije pjevao godinama.

U srpnju 2007., Potts je izveo svoju verziju "Nessun dorma" na koncertu Katherine Jenkins u Margam Parku. 16. srpnja 2007. godine njegov debitantski album "One Chance" izdan je u Velikoj Britaniji, i zauzeo prvo mjesto na UK Album Chartu naredni tjedan. U prosincu 2007. godine premijer Gordon Brown predao mu je platinasti disk, jer je prodao 2.000.000 primjeraka svog albuma.

Bio je pozvan u Oprah Winfrey Showu čija je tema bila YouTube, jer su isječci njegovih nastupa pogledani preko milijun puta, a od travnja 2009., nakon što se prvi put pojavio na Britain's Got Talent je bio četvrti najgledaniji YouTube video u Velikoj Britaniji. 15. kolovoza 2008. godine je pjevao na otvaranju njemačke nogometne sezone pred 69.000 posjetitelja, kao i 2. rujna 2008. godine tijekom oproštajne utakmice za Olivera Kahna. Osvojio je dvije nagrade Echo 2009. godine u Njemačkoj - kao najbolji internacionalni izvođač i za album godine. Surađivao je sa švedskom pjevačicom Carolom Häggkvist na njenom božićnom albumu "Božić u Betlehemu", pjevajući "O Holy Night".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara