Placebo u Zagrebu: Ljubav na drugi pogled

Placebo u Zagrebu: Ljubav na drugi pogled

AKO prvi zagrebački koncert Placeba unatoč odličnoj svirci ipak okarakteriziramo kao svojevrsno "ispitivanje terena", jučerašnji nastup britanskih nu-glam rockera u Domu Sportova definitivno je potvrdio ono što se dalo naslutiti još 2001. - Zagreb i Placebo vole se javno.

Placebo se trenutno nalaze na promotivnoj turneji za njihov posljednji, četvrti po redu studijski album nazvan "Sleeping With Ghosts", u sklopu koje je održan i jučerašnji koncert u maloj dvorani Doma Sportova.

Ako je suditi po posjećenosti koncerta, broj hrvatskih fanova Placeba u zadnje dvije godine nije bitno porastao (oko 2500 ljudi), iako bi Placebo vjerojatno do kraja popunio dvoranu da se organizator odlučio za malo razumniju cijenu karata, koja je za jučerašnji koncert iznosila nemalih 200 kuna.

Još jedna zamjerka organizatorima odnosi se na odabir zaštitara (u ovom slučaju Sokoli), koji barem novinarima ne bi trebali kopati po džepovima  pri ulasku i zavirivati u kutije od cigareta.

U 21h na pozornicu je izašla predgrupa, zagrebački "The Fiction" koji, ruku na srce, uopće ne sviraju loše, ali je činjenica da skupina ljudi u srednjim 20-im nije prošla fazu fanatičnog kopiranja The Cure-a pomalo zabrinjavajuća. Unatoč tome, The Fiction su dobili sasvim pristojan pljesak od publike koja se pretežno sastojala od djevojaka (ili djevojčica, kako vam drago) u dobi od 15-19 godina, od kojih su neke došle u pratnji roditelja.

Oko 22h u maloj su se dvorani Doma Sportova ugasila svjetla, a zaglušujuć vrisak fanatičnih obožavateljica najavio je zvijezde večeri. Od samog početka koncerta bilo je jasno da su od 2001. momci iz Placeba svirački i umjetnički sazrijeli, pa je tako nekadašnje "ispipavanje pulsa" publike b-stranama singlova i neobjavljenim pjesmama zamijenio čvrst i povezan set pun hitova sa sva četiri albuma Placeba (pogotovo "Black Market Music" i "Sleeping With Ghosts"), što je zagrebačka publika znala itekako nagraditi.

Iako je prvi dio koncerta protekao bez puno verbalne komunikacije pjevača Briana Molka i publike, frenetično vrištanje prije, poslije i za vrijeme svirke brzo je dalo do znanja Placebu da u Zagrebu i više nego dobrodošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to već obično i biva, kako se koncert bližio kraju čulo se sve više hitova, a vjerojatno najveći pljesak izmamile su "Slave To The Wage", "Special K" ali i novi hit-singl "Special Needs".

Vrhunac prvog bisa bila je mahnita izvedba starog favorita "Pure Morning", koju je jučer vrlo živahni Brian najavio riječima "This is a very stupid song".

Iako je Placebo formalno trio, jučer su im se pridružila još dva svirača, na klavijaturama i basu, što je njihovoj live izvedbi dalo dodatnu snagu.

Na samom kraju koncerta vidljivo dirnuti Brian zahvalio se publici riječima "Thank you very much for being so fucking amazing!", nakon čega mu vrisak publike dobrih 30 sekundi nije dao da kaže bilo što. Brian se samo nasmiješio i najavio zadnju pjesmu, jedinu obradu te večeri.

Radilo se o pjesmi "Where Is My Mind" legendarnih Pixiesa, koja je izmamila osmijeh na lice i onoj nekolicini starih darkera koji su koncert proveli u zamišljenoj pozi s prijezirom gledajući na pomahnitale tinejdžere.

Unatoč nekoliko organizacijskih propusta i visokoj cijeni karte, isplatilo se vidjeti Placebo jučer u Zagrebu. Doći će opet, u to više ne treba sumnjati, kao ni u činjenicu da će slijedeći put biti dočekani još bolje.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara