Toyotin kvartet koncepata za Tokijo

Toyotin kvartet koncepata za Tokijo

TOKYO Motor Show bogatiji je za kvartet koncepata iz Toyota Motor Company-a. Toyotini koncept savršeno se uklapaju u teme ovogodišnjeg Tokija, "Ekologija i emocije".

Toyotini koncepti pokazuju da podređivanje ekološkim standardima ne mora povlačiti za sobom pomalo nakaradan dizajn, već da ti koncepti mogu imati stilsku vrijednost. CS&S je jedini koncept kojeg smo već vidjeli, dok Fine-N, PM i NLSV tek trebamo upoznati.
 
Fine-N

Još jedan pripadnik Fine serije donosi najnovija dostignuća na području alternativnih pogona, uz sad već standardni by-wire sustav. Nekonvencionalni dizajn objašnjava i već u startu opovrgama prije rečene tvrdnje. Naime, zbog porivnog sustava koji čine četiri elektro-motora od 25 kW (po jedan na svakom kotaču) putnički prostor prostire duž cijelog vozila.

U Toyoti tvrde da je kombinacija ovakvog pogona i smještanja spremnika goriva, to jest ukapljenog vodika, omogućuje prostranost na razini poslovnog Camry-a. Pri tome imajmo na umu da gabaritima koncept odgovara Corolli. S jednim punjenjem vozilo može preći čak 500 km.

PM (naslovna fotografija)

PM (ili dulje Personal Mobility) je još jedan predstavnik mjehurićastih vozila. U Toyoti kažu da je to jedino vozilo s dušom, vozilo koje se voli družiti. To potvrđuje i komunikacijski sustav, koji omogućuje kontakt s ostalim PM-ovima. Tu je video sustav, pomoću kojeg je moguće PM-ove međusobno povezati u svojevrsni vlak. Tada prvim vozilom upravljamo, a ostala u konvoju vjerno prate vozilo ispred sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažna potpora LED osvjetljenja ima mogućnost promjene boja odnosno raspolaženja. Interesantno? Da. Ima li smisla? Baš i ne.
 
NLSV

NLSV je najava monovolumena budućnosti. Poveći gabariti i klizna vrata s električnim pogonom na svakoj strani, čine ovo vozilo iznimno funcionalnim i prostranim. Niska podnica i pozamašna visina omogućuju prostranost koja putniku omogućuje da primjerice otvori kišobran prije no što izađe iz vozila.


Fine-N


NLSV


CS&S

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara