Trend u njemačkim vrtićima: Lutke koje recitiraju Kuran

Trend u njemačkim vrtićima: Lutke koje recitiraju Kuran

Tekst: P.R.
Foto: YouTube

JEDNA je turska tvrtka na tržište plasirala specijalne lutke za muslimansku djecu koje recitiraju dijelove Kurana. Lutka je proizvedena još prošle godine, ali je nedavno predstavljena njemačkom tržištu, posebno odgojnim ustanovama za najmlađe.

Lutka Aamena ima velike smeđe oči, ružičaste obraze i osmijeh na licu. Na glavi nosi ljubičastu maramu koja pokriva njezinu crnu kosu, a kada joj prstom pritisnete dlan, počine pjevati i izgovarati dijelove iz Kurana, prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aamena izgovara rečenice poput "Ne postoji drugi bog osim Alaha i Muhameda koji je njegov poslanik" i "Zovem se Aamena i muslimanka sam", a osim što je namijenjena za igru, muslimanskoj će djeci služiti da brže i lakše zapamte molitve. Osim toga, lutka na engleskom jeziku objašnjava i značenje pojedinih sura iz Kurana.

Lutka je najprije bila namijenjena britanskom tržištu, ali je brzo postala hit i u Njemačkoj, gdje većina pripadnika muslimanske zajednice smatra kako je Aamena uspješna ideja. S druge strane, roditelji koji nisu muslimani smatraju kako je religija privatna stvar te da se ne treba dovoditi u vrtiće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara