U Amazoni su prije Kolumba postojala sela i gradovi

SJEVERNO amazonsko područje u Brazilu, nekoć smatrano netaknutim dijelom prirode sve dok moderan razvoj nije uzeo maha, zapravo je prije nekoliko stotina godina bilo isprepleteno mrežom sela i gradova, objavili su istraživači.

Arheološki dokazi i satelitski snimci pokazali su da su u vrijeme prije Kolumba i bijelih doseljenika na tom području postojali gradići s trgovima, širokim ulicama, dubokim opkopima i mostovima.

U časopisu Science znanstvenici pišu o postojanju naprednog i složenog društva koje je na alternativan način koristilo amazonsku prašumu bez devastiranja.

Michael Heckenberger s Floridskog sveučilišta govori o 19 sela poredanih na istom razmaku koja su bila spojena cestama. U tim je selima moglo živjeti između 2.500 i 5.000 ljudi. Prema njegovim riječima, ceste su na nekim mjestima bile široke i 50 metara.

"Zašto 50 metara? Nije bilo vozila i tim cestama nisu prolazile vojske Inka", pita se Heckenberger i odmah daje odgovor. On vjeruje da su široke ceste i trgovi svojevrstan spomenik ranog društva Xinguano, srodan piramidama Maya.

"Tu je očito riječ o estetici koja nam govori o naprednom astronomskom i matematičkom znanju i stvarima koje dovodimo u vezu s piramidama", dodao je Heckenberger. On je objasnio nije riječ o velikoj i urbaniziranoj civilizaciji kakve su bile poznatije južnoameričke civilizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima se sviđa priča o izgubljenoj civilizaciji u Amazoni. Ovo što smo otkrili pokazuje nam da su narodi Amazone na alternativan način organizirali urbanizaciju. Ne trebamo se nadati izgubljenim gradovima, ali to ne znači da se radilo o primitivnim plemenima", kazao je Heckenberger.

Tvrdi da je poljoprivreda bila napredna ali, iako su bez sumnje mijenjali okoliš, nisu se koristili modernim strategijama uništavanja prašume.

"To pokazuje da postoji alternativa scenariju "sve ili ništa", kazao je Heckenberger i zaključio da Amazona u vrijeme dolaska kolonizatora nije bila nedirnuta.

Bijelci su nažalost donijeli bolesti, velike boginje i ospice, koje su izbrisale autohtono stanovništvo.

(Hina) vk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara