Uzimanje legalne sintetske marihuane K2 riskantno kao igranje ruskog ruleta

Uzimanje legalne sintetske marihuane K2 riskantno kao igranje ruskog ruleta

Tekst: B.Marinović
Foto: Ilustracija


POSLJEDNJI u nizu trendova kojima podliježu mladi Amerikanci je sintetska marihuana, koja je, za razliku od biljke, potpuno legalna. Tinejdžeri tako prestaju s ispijanjem mlakih pivica i okreću se legalnoj verziji marihuane. Supstanca poznata kao K2 ili Spice je sintetski proizvod koji, kad se popuši, daje uživateljima osjećaj opuštenosti i zadovoljstva poznat svima koji konzumiraju marihuanu.

Uzimanje jednako riskantno kao ruski rulet

Budući da je K2 iz dana u dan sve popularniji, zdravstveni službenici, ali i predstavnici zakona, zabrinuti su za iskvarenu američku mladež. Svojstveno američkom pretjerivanju, tamošnji autoriteti nazvali su uzimanje ove verzije marihuane jednako opasnim kao što je i igranje ruskog ruleta. Ova supstanca proizvedena je u Aziji i prodaje se preko interneta te u nekim dućanima.

Bilje i THC

Prodaje se u vrećicama od tri grama. Sastoji se od više vrsta bilja, a među njima je raspršen i THC, koji nalazimo u marihuani. "Naša najveća briga je u tome što se ovaj proizvod može proizvesti u kućnoj radinosti, a oni koji to naprave, neće koristiti vrhunske tehnike pripreme", izjavio je dr. Gaylord Lopez, toksikolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s disanjem i radom srca

Stoga, dodao je, uživatelji ove supstance mogu popušiti neke supstance za koje ni sami nisu svjesni da ih uzimaju te mogu imati i neke neočekivane posljedice. Tako je doktor Lopez izjavio da je prvi put za K2 čuo kad je bolnica u Georgiji primila pacijenta koji je imao probleme nakon konzumiranja supstance. Otad je više od dvadeset tinejdžera primljeno sa srčanim problemima te problemima s disanjem, a komplikacije su posljedica uzimanja K2.

Zdrav mladić pao u komu

Jedan od najtežih slučajeva dogodio se kad je inače zdrav mladić pao u komu. Stoga su zemlje diljem SAD-a počele zabranjivati konzumiranje ove supstance. Prva od zemalja koja ga je zabranila je Kansas. Osim u Americi, ova droga zabranjena je i u nekim europskim zemljama. Tako su K2 zabranile Velika Britanija, Poljska, Njemačka i Francuska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara