Vrhovni sud Kalifornije poništio homoseksualne brakove u San Franciscu

Vrhovni sud Kalifornije poništio homoseksualne brakove u San Franciscu
KALIFORNIJSKI Vrhovni sud poništio je u četvrtak gotovo 4.000 homoseksualnih brakova sklopljenih ovog proljeća u San Franciscu, ocjenjujući da je gradonačelnik, dopustivši takve bračne zajednice, prekršio svoje ovlasti.

Suci su odlučili da su sklopljeni brakovi nevažeći i bez pravnog učinka jer su njima prekršeni postojeći kalifornijski propisi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kalifornijski zakon, podržan referendumom 2000., definira brak kao zajednicu muškarca i žene i sva ispitivanja pokazuju da se većina stanovnika te savezne države protivi homoseksualnim brakovima.

Gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom izazvao je proljetos nacionalni skandal odobrivši više od 4.000 homoseksualnih brakova. Brakovi su sklapani između 12. veljače i 11. ožujka, kada je praksu na zahtjev državnog ministarstva pravosuđa prekinuo Vrhovni sud dok se ne donese odluka o njihovoj zakonitosti.

Američka savezna država Massachusetts ušla je 17. svibnja ove godine u povijest Sjedinjenih Država kao prva savezna država koja je legalizirala homoseksualne brakove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara