80. Geneva Motor Show: Gužva budi optimizam

POČEO je i dugo iščekivani sajam, jedini na neutralnom terenu, koji donosi pregršt zanimljivih premijera u tržišnom i tehnološkom aspektu. I ove godine donosimo iscrpan pregled događaja na našoj temi, uz ekskluzivne video i foto materijale.

Središnji automobilski događaj sezone donosi na više od 80.000 četvornih metara izložbenog prostora oko 100 premijera, osjetno više no prošle godine. Jasan je to znak zaokreta u ovoj grani industriji, tračka optimizma kojemu će svjedočiti nekih 700.000 posjetitelja za deset dana koliko salon traje.

Kao i prošle godine i ove je naglasak stavljen na ekologiju. Zeleno obojana Ženeva drugu godinu zaredom donosi tzv. zeleni paviljon rezerviran za eko izloške, ove godine nadopunjen test vožnjama mnogobrojnih vozila s alternativnim pogonom. Zanimljivo, u društvu odabranih se našao i prvi hrvatski automobil s hibridnim pogonom čiji razvoj je aktivno pratio i AutoIndex.

U svakom slučaju, u Ženevi se ima što vidjeti. Posjetitelji će tako moći svjedočiti novim izdanjima europskih bestselera kao što je primjerice VW Sharan ili pak gradska Micra.

Nezapamćen interes izazvao je i Audijev novitet, model A1, koji će se suprotstaviti dosad nedodirljivom Miniju. Od tržišno posebno zanimljivih svakako je pošteno izdvojiti novu Opel Merivu, ali i Nissan Juke te Alfin adut Giuliettu. Stvari na svoje dolaze i kad je u pitanju Toyota, koja osim redizajniranog Aurisa dovodi prvi Lexusov kompakt.

Mnogo je i redizajniranih modela, pa se u konačnici može rezimirati da su svi segmenti zastupljeni.

Sveukupno, u Ženevi je prisutno oko 250 izlagača iz 30 zemalja te 700 marki vozila i motocikala. Neutralan teren osigurava ravnopravan status svih brandova, a to očito privlači mnoge i u konačnici Ženevi priskrbi brojnost premijera, a time i značajnost.

Umjesto da krenemo sa suhoparnim nabrajanjem noviteta pozivamo sve da posjete našu specijaliziranu temu koja osim aktualnih vijesti nudi pregled svih važnih noviteta, kao i foto i video materijale s lica mjesta. Tema će svaki dan biti osvježavana novim sadržajima o čemu ćemo redovito izvještavati.

Sve u svemu, idući dani potvrdit će status u kojem se današnja auto-industrija nalazi, ali i poslužiti kao svojevrsni filtar za novo definiranje snaga na tržištu. Evidentno je kako se nisu svi najbolje snašli, ali i kako će oni najlukaviji opet naći put ka uspjehu. U svakom slučaju, bit će zanimljivo.

Pročitajte više