Audi RS Q3: Ženevska poslastica

AUDI će na skorašnjem auto salonu u Ženevi premijerno predstaviti prvi RS model iz tržišno vrlo uspješne Q serije. Ta je čast pripala još uvijek najmanjem u postavi, modelu Q3.

Za vanserijske performanse četvrtog u nizu RS modela pobrinuo se 2,5 litreni pet-cilindrični turbo motor sa izravnim ubrizgavanjem, poznat iz modela TT RS i RS 3 Sportback. Razvija maksimalnu snagu od 228 kW (310 KS) u rasponu od 5.200-6.700 o/min, dok je maksimalni okretni moment od 420 Nm dostupan između 1.500 i 5.200 o/min.

Sa ubrzanjem do 100 km/h za 5,5 sekundi RS Q3 je prvak segmenta, dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. U sferu svojevrsnih rekorda ide i podatak o prosječnoj potrošnji goriva - Audijevom tehnološkom dragulju je uz pomoć Start/Stop sustava dovoljno prosječno 8,8 l/100 km. Ponovimo, radi se o 1,7 tona teškom SUV modelu ogromne snage sa quattro pogonom.

RS sportski ovjes spušta karoseriju za 25 mm, dok se za sigurno zaustavljanje brine cjelokupna sigurnosna logistika nošena prednjim diskovima promjera 365 mm koje hvataju osam-klipne čeljusti. Snaga se prenosi na kotače preko standardnog sedam-stupanjskog S tronic mjenjača s dvije spojke. Vozači mogu birati D i S automatsko, ili mogu stupnjeve mijenjati ručno koristeći ručice iza upravljača ili ručicu mjenjača. Poput pravog sportaša ponuda uključuje i Launch Control funkciju kontrole ubrzanja iz stanja mirovanja.

Odabirom jednog od načina rada vozila, auto, comfort i dynamic, koristeći standardni Audi drive select sustav, vozači mogu utjecati na kontrolu krilaca u ispušnom sustavu i značajke gasa. Elektromehanička parkirna kočnica i pomoć pri kretanju na uzbrdici su također dio standardne opreme.

Audi RS Q3 će se naći na tržištu sa serijskim 19-colnim alu naplatcima, ili opcijskim broj većim. RS dizajnerski detalji uključuju detalje karoserije u mat aluminij izvedbi, specijalne pragove i obrube vrata, prednju saćastu rešetku u sjajnoj crnoj boji, RS prednji odbojnik i quattro amblem na prednjem usisniku zraka. Straga, tu su još krovni spojler, stražnji odbojnik s difuzorom, eliptične ispušne cijevi i RS Q3 logo. Ponuda uključuje i dva opcijska stilska paketa u mat aluminij ili crnoj izvedbi, te osam vanjskih boja, uključujući ekskluzivnu Sepang plavu s bisernim efektom.

Sportski nastup vidljiv je i u kabini, u potpunosti uređenoj u skladu RS linije. MMI i putno računalo tako prikazuju dobrodošlicu vozaču s RS logom, a isti mogu provjeriti tlak turbo punjača, temperaturu ulja i štopericu preko RS izbornika u putnom računalu. Alu dekoracija, piano crna plastika i sportska sjedala (kombinacija crne Alcantare i kože) nadopunjuju upečatljivu osnovu. A ona je, podsjetimo, vrlo ugodna, potpuno opremljena i uključuje prtljažnik kapaciteta (tek) 356 l.
Ponuda standardno uključuje parking sustav sprijeda i straga, Audi sound sustav s deset zvučnika, Xenon plus prednja svjetla i LED stražnja svjetla. S popisa opcija izdvajaju se MMI navigacijski sustav plus s hard diskom i surround audio sustav tvrtke BOSE sa 14 zvučnika snage 465 W.

Pročitajte više