Chevrolet Spark EV spreman za Europu

Chevroletov električni Spark EV predviđen za 2014. godinu poklonit će se publici na skorašnjem auto showu u Genevi. Prvi put predstavljen na nedavnom auto showu u Los Angelesu, gradski je kompakt američkog proizvođača sada spreman za pohod na europsko tržište, no bit će dostupan samo u zemljama koje imaju razvijenu infrastrukturu za električna vozila.

Spark EV pogoni GM-ov elektromotor potpomognut sklopom litij-ionskih baterija kapaciteta 20 kWh koje se hlade, odnosno griju tekućinom. Potencijalni domet za sada nije otkriven. 'Baš poput Volta, ovo okretno vozilo pogonjeno baterijama dokaz je Chevroletove ingenioznosti u području pametnih rješenja mobilnosti' rekla je izvršna direktorica Chevroleta i Cadillaca u Europi, Susan Docherty.

Uz procijenjenu snagu od 100 kW (136 KS) i maksimalnih 542 Nm okretnog momenta, Spark EV trebao bi moću ubrzati do 100 km/h za 8,5 sekundi što je uistinu impresivno za električno vozilo ovog ranga. Ukoliko se svi ovi podaci pokažu točnima, Chevroletov će Spark EV biti primamljiva alternativa Citroenovom C-Zero ili Mitshubishijevom i-MiEV-u.

 

Pročitajte više